1. yle.fi
  2. Uutiset

Teholla on nyt Uudellamaalla vähemmän ihmisiä kuin keväällä eikä alue ole vielä leviämisvaiheessa – lääkärit haluaisivat pitää lapset koulussa

Tänään ja eilen reilusti yli puolet Suomen koronavirustartunnoista todettiin HUS-alueella.

koronavirus
Meilahden sairaala-alueen karttaopaste.
HUSin infon jälkeen suorassa lähetyksessä haastattelussa olivat johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi ja osastonylilääkäri Harri Saxén. Toimittajana Kalle Suomi, kuvaajana Matti Myller.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin koronavirustartunnoissa on nyt hieman laskua näkyvissä. Tällä hetkellä HUS-alueella on 24 koronapotilasta vuodeosastolla ja kolme teho-osastolla.

– Viime viikolla hieman alle kaksi näytettä sadasta oli positiivisia, eli Uusimaa on kiihtymis- ja leviämisvaiheen rajalla. Tilanne on hallinnassa ja pystymme hoitamaan kaikki potilaat, sanoi johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi HUSin tiedotustilaisuudessa.

– Teholla on nyt vähemmän potilaita kuin keväällä, koska tartunnan saaneiden joukossa on nyt enemmän nuorempia.

Mäkijärvi korosti, että kaikkien pitää nyt noudattaa voimassa olevia ohjeita, ettei koronavirus jatka leviämistään ja epidemia alkaa rauhoittua.

– Se on aivan selvää, että toisissa harrastuksissa tartuntariski on suurempi, Mäkijärvi kommentoi harrastusten merkitystä koronan leviämisestä Yle Uutisille tiedotustilaisuuden jälkeen.

Kouluissa vain vähän tartuntoja

Lapsia on edelleen hyvin vähän sairastuneissa ja heidän oireensa ovat lieviä. Alle 10 lasta on ollut koko epidemian aikana eli keväästä lähtien hoidossa HUS-sairaaloissa.

– Yli 4 000 testatusta 10–14-vuotiaasta lapsesta vain 73 oli lokakuussa saanut tartunnan, kertoo Uuden Lastensairaalan osastonylilääkäri, lastenlääkäri Harri Saxén.

Nuoremmissa ikäluokissa eli 5–9-vuotiaissa tartunta todettiin lokakuussa 28:lla lähes 3 000 testatusta ja 0–4-vuotiaista 18:lla lähes 2 000 testatusta.

Saxénin mukaan lasten kanssa voidaan odottaa päivä tai pari ennen testiä, koska nyt on liikkellä paljon muitakin hengitysoireita aiheuttavia viruksia ja koska lapset eivät yleensä sairastu vakavasti.

Uudellamaalla päiväkodeissa ja kouluissa, mukaan lukien toinen aste, 7 649 altistuneesta lapsesta 55 sai tartunnan ja 1023 altistuneesta aikuisesta 12 sai tartunnan. Luvusta puuttuvat Helsingin toisen asteen tiedot.

– Kouluissa tuhansista altistuneista siis alle 60 lasta on sairastunut, Saxén sanoi ja korosti lasten oikeutta lähiopetukseen:

– Onneksi tilanne on edelleen kouluissa hyvä. Ei ole mitään perusteita siirtyä etäkouluun tässä vaiheessa. Leviämisvaiheessa Vaasan seudulla tilanne on toinen.

Lasten huoli pitää ottaa tosissaan

Uuden Lastensairaalan johtava psykologi Sirpa Sammalo korosti tiedotustilaisuudessa normaalia arkea lasten hyvinvoinnin kannalta.

– Lasten huolenaiheita pitää kuunnella ja kuulla nyt poikkeusaikana ajan kanssa. Pienille ihmiselle voivat aivat eri asiat olla tärkeitä kuin meille aikuisille, Sammalo painotti.

– Lasta pitää myös suojella: ei tarvitse katsoa kaikkia koronauutisia.

Lapsen jatkuviin koronapelkoihin, esimerkiksi uniongelmiin, kannattaa Sammalon mukaan hakea apua. Ensisijaisia avun hakemisen paikkoja ovat neuvolat ja kouluterveydenhoito.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS kertoi tänään tiedotustilaisuudessaan ajankohtaisesta koronavirustilanteesta Uudellamaalla.

Uudellamaalla yli puolet tartunnoista

Tänään Suomessa raportoitiin 122 uutta tartuntaa. Suurinta tartuntojen kasvu on HUS-alueella, jossa on tänään todettu 81 uutta koronavirustartuntaa.

Eilen HUS-alueella raportoitiin 118 uutta tartuntaa. Se on yli puolet Suomen tartunnoista, joita eilen raportoitiin yhteensä 196.

Viime viikon torstaina HUS tiedotti, että Uudellamaalla ollaan kiihtymisvaiheessa, mutta leviämisvaiheen kynnyksellä.

Yhteensä keväästä lähtien tartuntoja on todettu koko Suomessa 14 970.

Lue lisää:

Uusimmat koronatiedot Uudellamaalla

Lue seuraavaksi