Jyväskylässä poliisipäivystykseen tuotiin vanhoja patruunoita – seasta löytyi käsikranaatti

Tilanteesta ei poliisin mukaan aiheutunut välitöntä vaaraa.

Sotilasräjähteet kuuluvat lain mukaan puolustusvoimien hoidettaviksi ja siviiliräjähteet poliisille. Kuvituskuva. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Jyväskylässä poliisipäivystyksen infoon tuotiin viime keskiviikkona vanhoja patruunoita hävitettäväksi, kertoo Sisä-Suomen poliisi tiedotteessaan.

Poliisin mukaan hieman myöhemmin kävi ilmi, että patruunoiden seassa oli myös sodanaikainen käsikranaatti ja siihen kuuluva sytytin.

Sytytin ei ollut kiinnitettynä käsikranaattiin.

Poliisin räjähdeaineasiantuntija tunnisti käsikranaatin ja siirsi sen turvallisempaan paikkaan odottamaan, että puolustusvoimien raivaaja noutaa käsikranaatin.

Tilanteesta ei aiheutunut poliisin mukaan välitöntä vaaraa.

Poliisi muistuttaa, ettei vanhoja räjähteitä saa siirtää, kerätä, eikä niihin kannata edes koskea.

Myöskään poliisille ei pidä toimittaa räjähteitä ilman ennakkoilmoitusta.

Sotilasräjähteet kuuluvat lain mukaan puolustusvoimien hoidettaviksi ja siviiliräjähteet poliisille.

Poliisi tunnistaa räjähteen ja jos räjähde kuuluu puolustusvoimien vastuulle, poliisi ilmoittaa asiasta puolustusvoimille.

Jos räjähdettä on säilytetty esimerkiksi vuosia varastossa, sitä ei saa siirtää omatoimisesti, vaan asiasta on soitettava hätänumeroon.

Myös silloin, kun räjähteen löytää maastosta, on syytä ilmoittaa asiasta hätänumeroon.

Niin sanottu armovuosilaki tuli voimaan Suomessa vuonna 2004.

Lakimuutos mahdollisti luvattomien ampuma-aseiden, patruunoiden, erityisen vaarallisten ammusten sekä räjähteiden luovuttamisen poliisille ilman pelkoa rangaistuksesta.

Käytännössä kyseisten esineiden tai aineiden haltijan pitää ilmoittaa poliisille, että haluaa luovuttaa esimerkiksi luvattoman ampuma-aseen tai räjähteitä poliisille.

Ilmoituksen jälkeen poliisi yleensä noutaa luovutettavat esineet ja aineet ilmoittajan kanssa sovitusta paikasta.

Ampuma-aseiden osalta luovuttaja voi hakea aseeseen hallussapitolupaa, luovuttaa aseen korvauksetta valtiolle tai huutokaupattavaksi. Huutokaupasta tulleet mahdolliset rahat voidaan tilittää aseen luovuttajalle.