1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kaustinen

Hevosalan koulutus keskittyy Kaustiselle – "Valtakunnan tasolla merkittävä keskus"

Perhon toimipaikkaan aletaan miettiä korvaavaa toimintaa.

Kaustinen
Kolme naista seisoo Nikulan ravikeskuksessa.
Toimipaikkapäällikkö ja hevosalan tutkintovastaava Sirpa Puusaari Kaustiselta, hevosalan lehtori Marianne Hyyrynen Perhon toimipaikasta ja luonnonvara-alan toimialapäällikkö Hanna-Mari Laitala.Raila Paavola / Yle

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä keskittää koko hevosalan koulutuksensa Kaustiselle ensi syksyyn mennessä.

Koulutusta on annettu myös Perhossa, mutta kahden toimipaikan mallia pidetään kestämättömänä niin taloudellisesta kuin tuloksellisesta näkökulmasta.

Kahden paikan mallissa myös henkilöstön jaksaminen on ollut kovilla, koska resurssit ovat niukat. Lisäksi koulutuksen vetovoima on kärsinyt siitä, että opetusta on kahdessa paikassa.

Opiskelijoita hevosalalla oli viime vuonna yhteensä runsaat 240, joista yli 170 Kaustisella.

Hevostalouden perustutkinnossa voi jatkossa erikoistua ratsastukseen ja ratsuhevosten hoitoon, ravihevosten hoitoon, kengittämiseen, valjastöihin tai hevoskasvatukseen,

Hevospalveluohjaajakoulutuksen vaihtoehdot ovat hevosharrasteohjaaja, islanninhevosharrasteohjaaja, lännenratsastusohjaaja, ravikouluohjaaja ja vikellysohjaaja.

Lisäksi opiskella voi esimerkiksi alan tapahtumien tai palvelujen tuottamista, karjanpaimennusta ja vaellusratsastusta.

Toimialapäällikkö ja hevosalan tutkintovastaava Sirpa Puusaari sanoo, että keskittämisellä on todella iso merkitys hevosalalle Keski-Pohjanmaalla.

– Tällä turvataan hevosalan koulutus. Kun Nikulaan saadaan niin ravi-, kengitys-, hieronta- kuin muu monimuotoinen opetus ja sen lisäksi ratsastusopetus, niin tästä muodostuu ihan valtakunnan tasolla merkittävä keskus.

Kaustisessa enemmän plussia

Koulutusyhtymä on punninnut kaikkia kolmea vaihtoehtoa: nykymallia, keskittämistä Kaustiselle ja keskittämistä Perhoon.

Kaustisen puolesta puhuivat monet seikat: siellä on toimiva infra talleista ja maneesista kengityspajaan. Kaustisen ravirata on selkeä hyöty, ja sen yhteyteen on esitetty perustettavaksi ratsastuskoulua.

Muutenkin synergiaetua saadaan esimerkiksi työelämäyhteistyöhön Nikulan hevosurheilukeskuksesta ja muusta alueella olevasta alan ammattitoiminnasta.

Alueella on myös paljon talleja, jonne opiskelijat voivat sijoittaa hevosensa, eikä koulun tarvitse tuottaa tallipalvelua, kuten Perhossa.

Lisäksi sekä henkilöstön että opiskelijoiden osalta muutos koskee paljon pienempää joukkoa kuin keskitettäessä Perhoon.

Toisaalta Kaustisen pitää yhtymän mukaan onnistua brändäämään itsensä myös ratsastuspaikkana vahvan ravimaineen ohella.

Mitä tapahtuu Perhon tiloille?

Kaustiselle keskittäminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että tilat Perhossa uhkaavat jäädä tyhjilleen ja ratsastuskoulutoiminta loppuu.

Yksikköön jää enää luonto- ja ympäristöalan koulutus. Perhossa on toteutettu pari kertaa lähihoitajakoulutus ja kerran lyhyt rakennusalan koulutus.

Parhaillaan rakennetaan kehittämistyöryhmää, joka alkaa pohtia Perhoon uutta koulutustarjontaa. Toimipaikan ei ole tarkoitus antaa näivettyä, sanoo koulutusyhtymän johtaja Ari Maunuksela.

Lue seuraavaksi