1. yle.fi
  2. Uutiset

Jo 180 rikosilmoitusta tehty Itä-Suomessa Vastaamon tietomurrosta

Psykoterapiakeskus Vastaamon potilastietoihin tehty tietomurto on johtanut rikosilmoituksiin esimerkiksi kiristyksestä.

tieto- ja viestintärikokset
Psykoterapiakeskus Vastaamon logo.
Tietomurto koskettaa tehtyjen rikosilmoitusten perusteella useita itäsuomalaisia Vastaamon asiakkaita. Kuvituskuva. Petteri Bülow / Yle

Itä-Suomen poliisille on tehty jo 180 rikosilmoitusta Vastaamon tietomurtoon liittyen. Pohjois-Savosta rikosilmoituksia on tehty noin 100, Etelä-Savosta noin 50 ja Pohjois-Karjalasta noin 30.

Poliisista arvioidaan, että rikosilmoituksia tulee vielä lisää viikon mittaan. Ilmoituksia alkoi tulla jo viikonlopun aikana.

Tapauksen tutkinta on keskitetty Keskusrikospoliisille, mutta esimerkiksi Itä-Suomen poliisilaitos osallistuu käytännössä esitutkinnan tekemiseen kuulemalla uhreja.

– Työnjaosta sovitaan tarkemmin myöhemmin. Kysymyksessä on merkittävä ja massiivinen rikoskokonaisuus, jonka tutkinta vaatii suunnittelua. Nyt keskitymme kirjaamaan tutkintapyyntöjä, kertoo rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista.

Pohjolainen arvioi, että yleisimmät tutkintanimikkeet tapauksessa ovat tietomurto, törkeä tietomurto, kiristys ja kunnianloukkaus.

KRP neuvoo tekemään rikosilmoituksen paikalliselle poliisille

Keskusrikospoliisin mukaan tietomurrossa on viety kymmenien tuhansien ihmisten tietoja.

Keskusrikospoliisi on julkaissut ohjeet (siirryt toiseen palveluun) rikosilmoituksen tekemiseen liittyen Vastaamon tietomurtojuttuun. Ohjeet koskevat uhreja, jotka ovat saaneet kiristyskirjeen tai joiden henkilötietoja on jaettu verkossa.

KRP neuvoo muun muassa, että jos tietoja on vuotanut nettiin tai on saanut kiristysviestin, rikosilmoitus tulee tehdä paikalliselle poliisille käyttäen sähköisiä palveluja.

Lue myös:

Uusimmat tiedot Vastaamon tietomurrosta

Vastaamon tietomurto moninkertaisti yhteydenotot Rikosuhripäivystykseen – lisäapua värvätty uhrien auttamiseksi

Päivitetty 26.10.2020 kello 14:15: Lisätty ylikomisario Harri-Pekka Pohjolaisen haastattelusta saatuja tietoja.

Lue seuraavaksi