1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksassa hoviaan pitävän Thaimaan kuninkaan toiminta saksalaisten tarkkailussa – ulkoministeri: toimimme heti, jos havaitsemme laittomuuksia

Kuninkaan jatkuva oleskelu Baijerissa herättää vastalauseita sekä Saksassa että Thaimaassa.

kuninkaalliset
Kypäräpäiset poliisit Saksan suurlähetystön kyltin edessä.
Mellakkapoliisit ryhmittyivät maanantaina Saksan Bangkokin-suurlähetystön edustalle odottamaan mielenosoittajien saapumista.Diego Azubel / EPA

Thaimaan kuninkaan Maha Vajiralongkornin jatkuva oleskelu Saksassa nostattaa protesteja. Kuningas ja hovin jäsenet ovat viettäneet pitkiä aikoja Baijerissa, mitä ei katsota hyvällä sen paremmin Saksassa kuin Thaimaassakaan.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi maanantaina saksalaisten viranomaisten tarkkailevan kuninkaan toimintaa maassa.

– Toimimme heti, jos havaitsemme laittomuuksia, Maas lupasi.

Saksassa on herättänyt kritiikkiä se, että toisen maan asioita hoidetaan mahdollisesti sen maaperällä. Maasin mukaan tällaista toimintaa ei voi hyväksyä.

Thaimaassa mielenosoittajat ovat arvostelleet sitä, että maan valtionpäämies oleskelee pitkiä aikoja ulkomailla. Maha Vajiralongkorn on jo vuosikausia viettänyt paljon aikaa Saksassa. Ongelma tästä oleskelusta tuli vuonna 2016, jolloin hän nousi kuninkaaksi isänsä kuoleman jälkeen.

Thaimaan perustuslakia on muutettu niin, ettei kuninkaan tarvitse enää nimetä sijaishallitsijaa pitkän ulkomailla oleskelunsa ajaksi.

Mielenosoittajat ovat ilmoittaneet toimittavansa tänään Saksan Bangkokin-suurlähetystöön kirjeen, jossa saksalaisia viranomaisia pyydetään tutkimaan kuninkaan valtaoikeuksien käyttöä toisen valtion alueella. Mellakkapoliisit ympäröivät maanantaina lähetystörakennusta ennen mielenosoittajien saapumista.

Kuningasta esittävä kuva ja Thaimaan lippuja.
Bangkokissa viime torstaina järjestetyssä kuningasta tukeneessa mielenosoituksessa kannettiin hallitsijan kuvia.Diego Azubel / EPA

Aiemmin maanantaina joukko kuningasta tukevia thaimaalaisia toimitti Saksan suurlähetystöön kirjeen, jossa varoitettiin valeuutisista ja kuningasta vastustavien mielenosoittajien yrityksistä myrkyttää mielet.

Thaimaassa on jo kuukausia osoitettu mieltä maan johtoa vastaan. Opiskelijoiden aloittamissa mielenosoituksissa on vaadittu uusia vaaleja, uutta perustuslakia ja loppua poliittisten aktivistien vainoamiselle.

Täysin poikkeuksellisesti arvostelu on kohdistunut myös maan kuninkaalliseen perheeseen, jota suojelevat tiukat kunnianloukkauslait.

Opiskelijoiden rinnalle on protestien jatkuessa liittynyt muitakin thaimaalaisia.

Thaimaan parlamentissa aloitettiin maanantaina opposition aloitteesta erityisistunto mielenosoittajien vaatimuksista. Avauspuheenvuorossaan pääministeri Prayut Chan-o-cha kehotti parlamentaarikkoja pohtimaan keinoja kansaa jakavien mielenosoitusten rauhoittamiseksi.

Lue myös:

Thaimaan hallinto luopuu poikkeustilasta – protestiliike uhannut yhä suuremmilla marsseilla, ellei pääministeri eroa

Thaimaa lakkauttaa hallintoa kritisoivan tv-kanavan – parlamentti kokoontuu erityisistuntoon ensi viikolla

Korona hiljensi Thaimaan turistirannat ja romahdutti talouden – pandemia lietsoo luksuselämää viettävän kuningasperheen vastaisia protesteja

Thaimaan kuninkaaseen kyllästyneet mielenosoittajat viestivät ajatuksiaan sekä kirjeellä että metallilaatalla

Tuhannet mielenosoittajat vaativat Thaimaassa monarkian uudistamista, pääministerin eroa ja uusia vaaleja

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi