1. yle.fi
  2. Uutiset

Selvitys: Airbnb:llä tienaa paremmin Kittilässä ja Inarissa kuin Rovaniemellä

Suomen tuottoisimmat Airbnb-paikkakunnat ovat Mäntyharju ja Kuusamo.

Airbnb
Kahden sängyn makuuhuone.
Pandemia on iskenyt myös Airbnb-majoituspalveluun.Matti Myller / Yle

Kittilä ja Inari ovat Rovaniemeä tuottoisempia paikkakuntia majoituspalvelu Airbnb:n vuokraajille. Maanantaina julkaistun selvityksen mukaan Kittilässä Airbnb -kohteet tuottavat keskimäärin 2200 euroa ja Inarissa keskimäärin 2100 euroa kuukaudessa.

Rovaniemellä tuotto jää keskimäärin 1300 euroon. Rovaniemi on tullut tunnetuksi siitä, että kaupungissa on asukaslukuun nähden paljon Airbnb -kohteita viime vuosina kasvaneen turismin myötä. Esimerkiksi Helsingissä palvelun kuukausituotto on runsaat 1200 euroa ja Oulussa runsaat 900 euroa kuussa.

Suomen tuottoisimmat Airbnb-paikkakunnat ovat Mäntyharju (2800 euroa kuukaudessa) ja Kuusamo (2400 euroa kuukaudessa).

Mäntyharjulla on verrattain vähän aktiivisia majoituskohteita Airbnb:ssä, alle 50. Kuusamossa niitä on 867, Kittilässä 373, Inarissa 181 ja Rovaniemellä 467. Esimerkiksi Helsingissä aktiivisesti vuokrattavana olevia Airbnb-majapaikkoja on 1649 ja Oulussa 235.

Selvityksen (siirryt toiseen palveluun) on tehnyt VertaaEnsin.fi -nettisivusto ja sen tiedot ovat peräisin Airdna-palvelun datasta. Mukana 30 kaupunkia tai kuntaa.

Koronapandemia rokotti tuottoja

Sivusto teki samantyyppisen vertailun vajaa vuosi sitten. Sivusto on selvittänyt myös, miten koronapandemia on vaikuttanut asuntojen lyhytaikaiseen vuokraamiseen Suomessa. Viime vuodesta monien paikkakuntien kohteiden varausasteet ovat pudonneet huomattavasti.

Esimerkiksi Helsingissä varausaste on laskenut kahdeksan prosenttia ja Vantaalla 13 prosenttia. Joillakin paikkakunnilla varausasteet ovat taas viime vuotta parempia, esimerkiksi Kuusamossa nousua on 10 prosenttia ja Rovaniemellä neljä prosenttia.

Myös omistajien tuotot ovat kärsineet useissa kaupungeissa, esimerkiksi Vantaalla lähes 200 euroa ja Helsingissä 80 euroa kuukaudessa. Sen sijaan esimerkiksi Kuusamossa tuotot ovat nousseet huimasti, yli 600 euroa ja myös Rovaniemellä nousu on ollut yli 200 euroa kuukaudessa.

Koska pandemia on vähentänyt monin paikoin Airbnb:n kysyntää, asuntoja on voitu siirtää pitkäaikaiseen vuokraukseen.

Monella paikkakunnalla Airbnb:ssä on nyt vuokrattavana aiempaa vähemmän asuntoja. Aktiivisia Airbnb-kohteita on Helsingissä nyt yli 900 vähemmän kuin viime vuonna, Rovaniemellä vähennystä on 50 kohdetta. Kuusamossa taas lyhytvuokrauksen piiriin on tullut 271 kohdetta lisää.

VertaaEnsin.fi -sivusto vertailee erilaisia rahoitustuotteita kuten luottokortteja, lainoja, pankkipalveluja ja säästötilejä.

Lue seuraavaksi