1. yle.fi
  2. Uutiset

Potilasjärjestelmän uudistus sekoitti Keski-Suomen hoitojonotilastot – hoitotakuu ylittyy tällä hetkellä "kohtalaisesti"

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hoitojonot näyttävät nyt pitemmiltä kuin mitä ne oikeasti ovat, sanoo johtajaylilääkäri.

hoitotakuu
Kirurgit leikkaa potilasta leikkaussalissa.
Hoitojonotilasto ei tällä hetkellä kerro totuutta Keski-Suomen keskussairaalan tilanteesta.Simo Pitkänen / Yle

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin uusi potilastietojärjestelmä on tarkka sen suhteen, miten potilaan hoito kirjataan järjestelmään. Jos hoitotiedot kirjaava henkilö tekee virheen, tiedot potilaskäynnistä ohjautuvat vikalistalle eivätkä oikeaan hoitotilastoon.

Esimerkiksi leikkauksessa käynyt potilas voi olla potilastietojärjestelmän mukaan edelleen leikkausjonossa, jos tieto hänen leikkauksestaan ei ole kirjautunut tilastoon.

Ongelma huomattiin elokuussa. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vanha Effica-potilastietojärjestelmä oli kuitenkin vaihtunut Tiedon toimittamaan LifeCare-järjestelmään jo keväällä.

– Tämä on kiusallinen ja nolo asia, vaikka se ei vaikuta potilashoitoon, johtajaylilääkäri Juha Paloneva toteaa.

Vikalistalla on nyt 15 270 potilaskäyntiä, jotka siis puuttuvat hoitotilastoista.

Ei välttämättä vika vaan ominaisuus

Virheitä sisältävien potilasilmoitusten ohjautuminen vikalistalle ei välttämättä ole järjestelmävika vaan järjestelmän ominaisuus, Juha Paloneva toteaa. Ongelmallista on kuitenkin se, että tällä hetkellä virheiden korjaaminen on tehtävä käsityönä.

– Yksi ihminen ehtii korjata ehkä 60 virheellistä ilmoitusta päivässä, joten se on aika mahdoton urakka, johtajaylilääkäri laskeskelee.

Sairaanhoitopiiri toivoo, että ongelmaan löytyisi jokin tekninen ratkaisu, joka helpottaisi ja nopeuttaisi tilastoinnin korjaamista.

Juha Paloneva sanoo, että sairaanhoitopiiri neuvottelee järjestelmän toimittaneen TietoEVRYn kanssa ongelmasta tiistaina. Samankaltaiseen ongelmaan on törmätty Palonevan mukaan ainakin Lappeenrannassa ja Porissa.

Paloneva kertoi neuvottelun jälkeen, että ongelmien syyt kartoitetaan nyt, ja yhtiö ja sairaanhoitopiiri pitävät kahden viikon kuluttua seurantakokouksen, jossa esillä ovat myös ratkaisuehdotukset.

Hoitotakuu ylittyy "kohtalaisesti"

Tällä hetkellä Keski-Suomen sairaanhoitopiirillä ei siis ole ajantasaista ja luotettavaa tietoa hoitojonojen pituudesta. Palonevan mukaan hoitotakuuylityksiä on kuitenkin "kohtalaisesti".

Tilanteeseen on vaikuttanut muun muassa se, että keväällä käyttöön otetut koronarajoitukset lykkäsivät leikkauksia ja muita toimenpiteitä. Ruuhkautuneimpia aloja ovat edelleen silmätaudit, ortopedia ja urologia.

– Kyse ei ole niinkään lääkäripulasta kuin kysynnän lisääntymisestä. Esimerkiksi kaihileikkauksia tehdään aina vain enemmän, kun väestö ikääntyy, Paloneva toteaa.

Syksyn koronatilanne ei ole vielä vaikeuttanut hoitojonojen purkua. Henkilökuntaa ei ole ollut karanteenissa eikä koronaan varautuminenkaan ole toistaiseksi sitonut voimia.

Leikkauksia on kuitenkin jouduttu ajoittain perumaan muun muassa henkilökunnan vähäisyyden takia.

– Meillä ei ole ylenmäärin henkilökuntaa, ja jos leikkaussaliryhmässä on väkeä pois sairastapauksen vuoksi, se voi johtaa peruutuksiin, Paloneva myöntää.

Keski-Suomen keskussairaalan uusi, tummanpuhuva rakennus verhoutuneena usvaan.
Sairaala Novan käyttöönotto hidastaa keskussairaalan toimintaa joulutauon jälkeen.Jaana Polamo / Yle

Koronaepidemia voi vielä hidastaa hoitojonojen purkua, jos tautitilanne pahenee talvea kohti. Toinen hidastava tekijä voi olla muutto uuteen sairaala Novaan.

Juha Paloneva sanoo, että leikkaussalitoiminta siirtyy Novaan pääosin joulusulun jälkeen, joten muutto itsessään ei juurikaan vaikuta leikkaustoimintaan.

Toinen kysymys on se, miten nopeasti leikkaussalit saadaan pyörimään normaalisti.

– Siinä alussa tulee vähän hitautta eikä ihan täydellä kapasiteetilla pystytä tekemään. Toivon mukaan päästään mahdollisimman pian niin sanottuun normaalitasoon, johtajaylilääkäri toteaa.

Juttua muokattu 27.10.2020 klo 17:05, lisätty tieto TietoEVRYn kanssa käydyn neuvottelun tuloksesta.

Lue seuraavaksi