Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus piti United Brotherhoodille määrätyn väliaikaisen toimintakiellon voimassa

Pääkäsittely UB:n lakkauttamisasiassa järjestetään marraskuun lopulla.

Valmisteluoikeudenkäyntiä' käytiin keväällä poikkeusoloissa Vantaan vankilassa. Kuva: Pekka Tynell / YLE

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus päätti pitää rikollisryhmä United Brotherhoodille määrätyn väliaikaisen toimintakiellon voimassa. UB:n lakkauttamista ajavat erikoissyyttäjä ja Poliisihallitus vaativat toimintakiellon jatkamista ja UB:n johtaja vastusti sitä.

Toimintakielto tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi jengin tunnusten käyttö voi olla syy epäillä rikosta. Kielto määrättiin alun perin tammikuussa. Oikeuden mukaan UB on valtakunnallisesti toimiva järjestäytynyt rikollisryhmä, joka toimii hierarkkisesti ja sotilaallista organisaatiota imitoivalla tavalla.

Lakkauttamisasiassa jatkui maanantaina valmisteluoikeudenkäynti, joka keskeytyi keväällä koronaviruksen takia. Varsinainen pääkäsittely järjestetään marraskuun lopulla. Valmisteluoikeudenkäynnissä tuli ilmi, että UB:n Helsingin-osaston kerhotilalla Tuusulassa ei ole viime syksyn jälkeen ollut toimintaa.

UB:n johtajana pidetty Tero Holopainen on kiistänyt sen, että UB:n ja sen alaisuudessa toimivan Bad Unionin eli BU:n toiminnan tarkoitus olisi tehdä rikoksia. Hän vastustaa lakkauttamisvaatimusta myös sillä perusteella, että toiminta olisi jo loppunut.

UB:n toimintaa epäillään jatketun laittomasti

Erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuthin ja Poliisihallituksen mukaan UB:n toiminnan ei voida katsoa lakanneen. He vetoavat asiassa uutena todisteena Vanajan vankilassa käytettyihin paitoihin, joissa on ollut UB:hen viittaavat brodeeraukset.

UB:n toimintaa epäillään jatketun laittomasti vastoin väliaikaista toimintakieltoa. Parikymppisen miehen epäillään pahoinpidelleen Riihimäen vankilan vartijaa toukokuussa nelikymppisen miehen yllytyksestä. Miesten epäillään toimineen UB:n nimissä.

Hämeen poliisi kertoi syyskuussa, että Lahteen on perustettu uusi rikollisryhmä Red Roots, jonka toiminta muistuttaa UB:n toimintaa. Poliisin käsityksen mukaan Lahden UB:ta ei enää ole, ja uuteen ryhmään on poliisin mukaan siirtynyt Lahden UB:n entisiä jäseniä.

UB perustettiin vuonna 2010, kun Rogues Gallery, Natural Born Killers ja MORE yhdistyivät.