Mitä tehdä, jos törmää vuodettuun materiaaliin? Tietojen käsittelemisestä voi saada jopa vuoden vankeusrangaistuksen

Jos netissä törmää vuodettuun, haitalliseen sisältöön, siitä tulisi ilmoittaa Kyberturvallisuuskeskukseen tai poliisille.

Salassa pidettävän tiedon vuotaminen ei tee siitä julkista. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaiden tietoja on vuodettu verkkoon ja lauantai-iltana useat asiakkaat saivat kiristysviestejä sähköposteihinsa.

  • Lue uusimmat tiedot Vastaamon tietomurrosta täältä.

Mitä tulisi tehdä, jos törmää vuodettuihin tietoihin verkossa?

Salassa pidettävän tiedon vuotaminen ei tee siitä julkista, sanoi tutkinnanjohtaja Marko Leponen Keskusrikospoliisista eilisessä tiedotustilaisuudessa.

Tietojen lukeminen voi siis olla rikollista. Sovellettavaksi tulisi todennäköisesti tietosuojarikos, sanoo rikosylikomisario Tero Muurman keskusrikospoliisista.

Tällainen rikosnimike tulee sovellettavaksi, jos esimerkiksi uteliaisuudesta käsittelee henkilötietoja ilman käsittelyyn oikeuttavaa perustetta. Maksimirangaistus on vuosi vankeutta, sanoo Muurman.

– Oikeuskäytäntöä on aika vähän, mutta jos henkilötietoja esimerkiksi jakaa muille, lukee itse tai tallentaa, nämä ovat minun näkemykseni mukaan sitä käsittelyä. Jakaminen, tallentaminen, ja oikeudeton hyödyntäminen ainakin antaisi meille syytä epäillä rikosta.

Muurman sanoo, että jos tällaisista tulisi siis epäilyjä, niitä myös tutkittaisiin. Esitutkinnan käynnistäminen kuitenkin edellyttää, että on syytä epäillä, että rikos on tapahtunut: täytyy siis olla jotakin myös epäilyn tueksi.

Julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen arvioi Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun), että laki ei anna yksiselitteistä vastausta siihen, onko arkaluonteisten tietojen lukeminen rikos. Vaikka valtaosa tietosuojarikoksen tunnusmerkeistä täyttyy, rikoksen tulkinnassa on epävarmuutta.

Mihin voin ilmoittaa, jos löydän tietoja verkosta?

Kyberturvallisuuskeskus on saanut Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtoon liittyen jo satoja ilmoituksia vuodetuista sisällöistä, sanoo johtava asiantuntija Jussi Eronen.

Kyberturvallisuuskeskus on Liikenne- ja viestintäviraston alaisuudessa oleva keskus, joka yhdessä muiden viranomaisten kanssa yhteistyössä pyrkii poistamaan haitallista sisältöä verkosta.

Erosen mukaan keskus tekee kansainvälistä yhteistyötä, jotta haitalliset materiaalit saadaan poistettua.

– Internet on iso, siellä on monia eri lainsäädännön alueita. Tämä vaatii kansainvälistä yhteistyötä muiden maiden viranomaista, palvelutarjoajien ja pilvipalvelutoimijoiden kanssa.

Jos siis törmäät vuodettuun sisältöön tai muuhun haitalliseen materiaaliin, ota yhteyttä Kyberturvallisuuskeskukseen tai poliisiin. Keskuksen sivuilta löytyy yhteydenottolomake (siirryt toiseen palveluun).

– Silloin saadaan tietoon, että niitä jaetaan ja voimme toimia yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa tietojen poistamiseksi.

Eronen kertoo, että tällä hetkellä yli kymmenen henkilöä työskentelee Vastaamo-tapauksen parissa uhrien auttamiseksi eri tavoin.

Viranomaiset ovat avanneet uuden tietovuotoapu.fi-sivuston (siirryt toiseen palveluun) Vastaamon tietomurron uhrien auttamiseksi.

Muokattu 26.10.2020 klo 19:51 lausetta "lukeminen on siis rikos" muotoon "saattaa olla rikollista".

Lue lisää: