Uusia koronavirustartuntoja Lapissa: Rovaniemellä neljä ja Kittilässä yksi

Koronavirusepidemia on Lapissa edelleen suvantovaiheessa, kerrotaan sairaanhoitopiireistä.

Infektioylilääkäri Markku Broas muistuttaa ihmisiä pitämään riittävää etäisyyttä toisiinsa ja käyttämään kasvomaskeja silloin kun turvavälejä ei voida pitää. Kuva: Yle

Lapissa on todettu uusia koronavirustartuntoja viikonlopun aikana. Rovaniemellä uusia tartuntoja on neljä ja Kittilässä yksi.

– Kaksi Rovaniemen tartunnoista liittyy jääkiekkojoukkueen tartuntaketjuun ja ne on todettu lähinnä jääkiekkojoukkueen jäsenten lähipiiristä, infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo.

Jääkiekkoseura Rovaniemen Kiekkoon liittyvässä ryppäässä on todettu nyt 17 tartuntaa. Tartuntojen vuoksi yli sata RoKin joukkueiden jäsentä kävi joukkotestissä koronan varalta viime keskiviikkona ja kaikki tulokset olivat negatiivisia.

– Tämä on tosi hyvä asia. Näyttää siltä, että RoKin tartunnat liittyvät Vaasassa pelanneeseen joukkueeseen, josta se lähti leviämään lähinnä ihmisten perhepiirissä.

Epidemia yhä suvantovaiheessa

Kaksi muuta Rovaniemen uutta tartuntaa liittyvät viime perjantaina tietoon tulleeseen tartuntaan, jonka alkuperä on yhä epäselvä. Kittiläläisen tartunta on peräisin ulkomailta.

Vaikka Lapin sairaanhoitopiirissä varmistui viime viikolla yhteensä 18 tartuntaa, epidemia on Broaksen mukaan edelleen suvantovaiheessa Lapin sairaanhoitopiirissä.

– Viime aikojen tartunnoista suurin osa liittyy jääkiekkoseuraan ja tuntemattomia tartuntalähteitä on vielä hyvin vähän.

Myös Länsi-Pohjan alueella epidemia on perus- eli suvantovaiheessa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla viisi koronatartuntaa. Viimeisimmät tartunnat todettiin perjantaina.

362 tartuntaa Lapissa

Viime perjantaina Rovaniemen kaupunki kertoi, että Pulkamontien terveysaseman työntekijällä on todettu koronavirustartunta. Ainakaan toistaiseksi tartunta ei ole johtanut muihin tartuntoihin, kertoo Broas.

Lapissa on todettu tähän mennessä 362 koronavirustartuntaa. Näistä 186 on Lapin sairaanhoitopiirissä ja 176 Länsi-Pohjassa. Lapin sairaanhoitopiirissä koronan ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 23 ja Länsi-Pohjan 16. Lukuun on laskettu tartunnat 100 000 asukasta kohden kahden viime viikon ajalta.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.