1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tieto- ja viestintärikokset

Vastaamon tietomurron uhreja voi olla myös pohjalaismaakunnissa – EP:n sairaanhoitopiiri ostaa palveluja Vastaamolta, Vaasassa ja Soitella ei sopimusta tietomurtojen ajalta

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tämän hetkisten tietojen mukaan yhden potilaan tiedot ovat vaarantuneet tietomurrossa.

tieto- ja viestintärikokset
Psykoterapiakeskus Vastaamon logo.
Vastaamolla on toimipisteet myös Seinäjoella, Vaasassa ja Kokkolassa. Petteri Bülow / Yle

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuodon uhreissa voi olla myös pohjalaisia. Vastaamolla on asiakkaita toimipisteissään Seinäjoella, Vaasassa ja Kokkolassa. Seinäjoen toimipiste on isoin ja siellä työskentelee 16 psykoterapeuttia.

Myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on ostanut psykoterapiapalveluja Vastaamolta vuoden 2019 alusta saakka.

– Meillä on vuoden 2019 alusta ollut sopimus Vastaamon kanssa. Nyt saatujen tietojen perusteella yhden potilaan potilastiedot ovat vaarantuneet. Potilaaseen ollaan yhteydessä, toteaa hallintojohtaja Tommi Niemi.

Keski-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiirit ovat kertoneet, ettei niillä ole ollut sopimuksia Vastaamon kanssa aikana, jota tietomurto koskee.

Psykoterapiakeskus Vastaamo on myös Kelan palveluntuottaja, joka on toteuttanut Kelan tukemaa kuntoutuspsykoterapiaa ja vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta.

Rikosilmoituksia eri puolilta Suomea

Viime viikolla uutisoitiin, että Vastaamo on joutunut tietomurron ja kiristyksen kohteeksi.

Keskusrikospoliisi arvioi, että jopa 40 000 asiakkaan tietoja on vuotanut vääriin käsiin. Viikonloppuna kävi ilmi, että moni asiakas on saanut kiristysviestin.

Rikosilmoituksia on tehty jo tuhansia eri puolilta Suomea. Pohjanmaan poliisi ei vahvista, onko rikosilmoituksia tehty sen alueelta, sillä asiaa tutkii ja asiasta tiedottaa KRP.

Tor-verkossa on lehtitietojen mukaan julki ainakin 300 ihmisen henkilötiedot, joista valtaosaan liittyy erittäin arkaluontoisia terveystietoja.

Keskusrikospoliisi, Kyberturvallisuuskeskus ja Valvira tutkivat asiaa.

Artikkelia päivitetty 26.10. klo 14.54 Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin selvitettyä, että yhden potilaan tiedot ovat vaarantuneet.

Lue lisää: Yle seurasi Vastaamon tietomurtotapausta: Vastaamo on ollut myös Kelan palvelutuottaja, kiristäjän verkkosivu palasi nettiin, HUSin, Tyksin, Taysin ja Kanta-Hämeen keskussairaalan asiakastietoja voinut vuotaa

Lue seuraavaksi