1. yle.fi
  2. Uutiset

Tehy ihmettelee, miksi korona-altistuneita työntekijöitä on pidetty töissä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa – hoitajat kokeneet ahdistavana

Työnantaja harkitsee altistuneen työntekijän tilanteen tapauskohtaisesti.

koronavirus
Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystys
Tehyn mielestä hoitohenkilökuntaa ei arvosteta, koska töitä on tehtävä myös koronavirukselle altistuneena. Kuva KYSin Puijon sairaalan päivystyksen ovelta viime keväältä.Anna Ronkainen / Yle

Terveydenhuoltoalan ammattijärjestö Tehy kummastelee, miksi koronavirustartunnalle altistuneita työntekijöitä on joutunut jatkamaan normaalisti työskentelyä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Tehyn tietojen mukaan töissä on ollut ainakin altistuneita sairaanhoitajia. He ovat olleet töissä työnantajan harkinnan perusteella.

KYSissä noudatetaan asiassa THL:n ohjeistusta. Sen perusteella työnantaja voi katsoa altistuneen, mutta oireettoman työntekijän olevan työkykyinen suojautuessaan hyvin.

KYSin johtajaylilääkäri Antti Hedman ei osaa sanoa tarkasti, kuinka paljon altistuneita sairaalan työntekijöitä on viime aikoina ollut töissä.

Tehyn KYSin luottamusmiehen Katri Mäkipanulan mielestä hoitohenkilökuntaa ei arvosteta ihmisinä, koska töitä on tehtävä myös altistuneena.

– Jos joku muun alan tekijä altistuu, hän jää karanteeniin, mutta hoitohenkilöstö jatkaa töitä. Maskia ei voi pitää joka hetki päällä ja pelkoa tuo se, että meillä on yhteisiä pukukoppeja altistuneiden kanssa, toteaa Mäkipanula.

Työnantaja: Jokaisen altistuneen tilanne arvioidaan yksilöllisesti

Johtajaylilääkäri Antti Hedmanin mukaan tilanne arvioidaan yksilöllisesti jokaisen korona-altistuneen työntekijän osalta. Toimintamalli ja -ohjeistus on olemassa ja Hedman painottaa KYSin noudattavan valtakunnallista ohjetta.

– Pääsääntöisesti altistunut on karanteenissa ja tekee etätöitä. Jos se ei ole toiminnallisesti mahdollista niin sitten harkinnan perusteella voi olla hyvin suojautuneena töissä, linjaa Hedman.

Kuopion yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Antti Hedman.
KYSin johtajaylilääkäri Antti Hedman ei osaa sanoa tarkasti, kuinka paljon altistuneita sairaalan työntekijöitä on viime aikoina ollut töissä.Riikka Myöhänen

Tehyn luottamusmies Katri Mäkipanula luonnehtii tilannetta ahdistavaksi työntekijöiden kannalta.

– He kaipaavat lisäselvitystä, miten tällainen on mahdollista. Väki kyseenalaistaa sen, miksi muilla aloilla jäädään karanteeniin, mutta hoitoalalla voi kuitenkin tulla töihin.

Tehyn Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ammattiosastoon kuuluu noin 2 400 jäsentä. Mäkipanulan mukaan työntekijöiden mielestä työnantajapuoli ei ole riittävästi avannut syitä, miksi korona-altistuneita on tullut töihin.

Tehyn mukaan valtakunnallisesti on kuultu viestiä, että työnantajat ovat kutsuneet väkeä töihin, vaikka on ollut tieto terveydenhoitoalalla työskentelevän henkilön altistumisesta koronalle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on ohjeistanut asiaa 10 vuorokauden karanteenissa olevan työntekijän osalta. Ohje linjaa, että jos karanteeni ei ole toteutettavissa ilman, että sosiaali- ja terveydenhuollon yksikön toiminta vaarantuu niin silloin henkilö voi jatkaa työssä tai palata työhön aiemmin.

Työelämäasiantuntija Kaija Ojanperä Tehystä sanoo, että tämä ohje nyt mietityttää. Asia riippuu siitä millaisessa karanteenissa työntekijä on.

– Jos tartuntataudeista vastaava lääkäri on asettanut henkilön karanteeniin, niin laki velvoittaa olemaan karanteenissa. Silloin ei työnantajan pyyntökään auta, sanoo Ojanperä.

Työelämäasiantuntija Kaija Ojanperän mukaan asia ei ole yksiselitteinen.

– Jos korona-altistuminen on tapahtunut työssä ja työterveyshuolto arvioi koronatestin tarpeelliseksi niin työterveyshuollon pitää ottaa kantaa milloin kyseinen työntekijä voi palata töihin.

Aiheesta voi keskustalla 29.10. kello 23.00 saakka.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Synkkä rajapyykki ylittyi maailman koronakuolemissa, USA:n Fauci pahoitteli puheitaan ja sanoi luottavansa Britannian rokoteviranomaisiin

Koronatilanne Pohjois-Savossa: joukkoaltistuminen Kuopion kaupunginorkesterin harjoituksissa, uusia koronatartuntoja Kuopiossa ja Varkaudessa

Lue seuraavaksi