Hyppää sisältöön

Keskenmeno voi selittyä kehon immuunipuolustuksen hyökkäyksellä tai kohdun bakteereilla – lapsettomuuslääkäri Hanna Hautamäki tutkii asiaa ensimmästä kertaa maailmassa

Keskenmenon syyt jäävät usein pimentoon, ja siksi täsmähoitoa voidaan antaa vain harvoin.

Toistuvista keskenmenoista kärsii 1–3 prosenttia raskautta yrittävistä pariskunnista. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Lasta toivovalle pariskunnalle toistuvat keskenmenot ovat raskas asia. Niistä kärsii arviolta 1–3 prosenttia raskautta yrittävistä pareista.

Keskenmenojen käsittely on erityisen hankalaa, jos sen syy on tuntematon. Lapsettomuuslääkäri Hanna Hautamäen mukaan jopa puolessa tapauksista keskenmenon aiheuttaja jää arvailujen varaan.

Hautamäki vetää Helsingin yliopiston ja HUSin uraauurtavaa tutkimusta, jossa selvitetään muun muassa kohdun bakteerien ja kehon immuunipuolustusjärjestelmän roolia toistuvien keskenmenojen taustalla. Tutkimukseen osallistuvilla pareilla on ollut vähintään kolme peräkkäistä keskenmenoa.

Keskenmenojen syiden parempi tunteminen vie askeleen lähemmäksi täsmähoitojen kehittämistä.

Keskenmeno voi selittyä kohdun mikrobeilla

Vielä aivan vasta kohdun oletettiin olevan steriili, mutta nyt tiedetään, että sen limakalvoilla elää monipuolinen mikrobisto. Raskauden onnistumisen kannalta mikrobien tasapaino voi olla ratkaisevaa.

– On tiettyjä viitteitä siitä, että epäsuotuisa mikrobiomi voisi altistaa keskenmenolle, Hautamäki kertoo.

Helsingin yliopiston ja HUSin tutkimus selvittää ensimmäistä kertaa maailmassa kohdun mikrobiomin ja keskenmenojen yhteyttä. Yhteyden löytyminen avaisi mahdollisuuksia täsmähoitojen kehittämiselle.

– Tiedämme, että suoliston mikrobiomiin voimme vaikuttaa probioteilla tai mikrobiomin siirteellä. Maalaisjärjellä ajatellen tai ihan akateemisena veikkauksena voisi olettaa, että kenties kohdun mikrobiomiin voisi vaikuttaa samaan tapaan esimerkiksi ruokavalion kautta, Hautamäki arvioi.

Hän korostaa kuitenkin, että tutkimus on vasta alkuvaiheessa.

Immuunipuolustus voi hyökätä alkiota vastaan

Helsingin yliopiston ja HUSin tutkimuksessa selvitetään myös kehon immuunipuolustuksen häiriöiden osuutta keskenmenojen aiheuttajana.

Onnistuneessa raskaudessa naisen elimistön pitää sallia tilanne, jossa kohdussa kasvaa geneettisesti osin vierasta – isän geeniperimää sisältämää – materiaalia.

Joskus äidin keho alkaa kuitenkin hylkiä alkiota.

– Joissain tapauksissa isän puolelta tulee sellaisia puolustusjärjestelmän tekijöitä, jotka aktivoivat naisen immuunipuolustuksen hyökkäämään alkiota vastaan, kertoo tutkija Hanna Hautamäki.

Jos toistuvien keskenmenojen taustalla on puolustusjärjestelmän hyökkäys sikiötä kohtaan, tilannetta voi Hautamäen mukaan ainakin teoriassa hoitaa puolustusjärjestelmän toimintaa hillitsemällä.

Hanna Hautamäki haluaa tunnistaa keskenmenojen taustasyyt, jotta pystyisi työssään lapsettomuuslääkärinä auttamaan potilaita paremmin. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Syyhyn kohdistuvaa hoitoa voidaan antaa harvoin

Useimmiten toistuvan keskenmenon syynä on alkion kromosomien poikkeavuus, joka on tapahtunut siittiön tai munasolun kehittyessä tai hedelmöityksen yhteydessä. Tavallisia keskenmenon aiheuttajia ovat myös kohdun rakenteelliset poikkeavuudet ja perussairaudet.

Keskenmenon syyt jäävät kuitenkin liian usein pimentoon, ja siksi syyhyn kohdistuvaa hoitoa voidaan antaa vain harvoin.

Hautamäen mukaan tutkijoiden toiveena on erilaisten testien ja tutkimusten kautta päästä kiinni keskenmenon täsmälliseen aiheuttajaan.

– Haluamme tunnistaa keskenmenojen taustasyyt, jotta pystymme paremmin auttamaan niistä kärsiviä pariskuntia, sanoo Hautamäki.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 29. lokakuuta kello 23:een saakka.

Lue myös: