1. yle.fi
  2. Uutiset

SaiPan uusi kotihalli rakennetaan Kisapuistoon, paikasta kiisteltiin liki 4 tuntia ratkaisevassa valtuustossa: "Tilanne muistuttaa jenkkien presidentinvaaleja"

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päätti äänin 38–11, että uusi jäähalli rakennetaan Kisapuistoon.

Lappeenranta
Lappeenrannan kaupunginvaltuuston kokous
Osa valtuutetuista osallistui kokoukseen etäyhteydellä.Marika Anttonen / Yle

Lappeenrannan kaupunginvaltuustolla on tänään maanantaina edessä valtava päätös.

Valtuuston on tarkoitus päättää uuden monitoimiareenan rakennuspaikka. 5 000 katsojalle suunnitellun areenan ydin on jäähalli.

Kilpailevia paikkavaihtoehtoja on kaksi: Kisapuisto ja kaupungin keskusta.

Kisapuistoon rakennettavasta jääareenasta tulisi pienempi kuin kaupungin keskustaan kaavaillusta monitoimiareenasta. Kisapuiston jääareenan rakentaminen jäisi myös kokonaan kaupungin maksettavaksi.

Kisapuistoa kannattaa muun muassa kaupunginhallitus.

Areenan rakennuspaikka on herättänyt kiivasta keskustelua kaupungissa. Eri harrasteryhmät, esimerkiksi taitoluistelijat, haluaisivat hallin Kisapuistoon, koska se helpottaisi harrastusten sujuvuutta. Keskustan hallin käyttökustannukset nousisivat niin paljon, ettei kaikilla olisi enää varaa harrastaa siellä.

Liiga-SaiPa on puolestaan vahvasti keskustan monitoimiareenan kannalla. Joukkue on valmis rahoittamaan ainoastaan keskustavaihtoehtoa, koska se mahdollistaisi toiminnan kehityksen ja liigakiekkoilun jatkumisen kaupungissa.

Keskustan monitoimiareenalle löytyi viime hetkillä lisää ulkopuolisia, paikallisia rahoittajia.

Yle seuraa kello 18.30 alkavaa valtuuston kokousta tässä artikkelissa hetki hetkeltä.

22.08 Valtuuston esityslistalla on vielä muun muassa pari valtuustoaloitetta ja asemakaavan muutos. Yle päättää kokouksen hetki hetkeltä seurannan tähän. Kiitos seurasta!

22.03 Valtuusto päätti äänin 38-11, että areena rakennetaan Kisapuistoon.

21.57 Keskustelu asiasta on nyt päättynyt.

21.52 Valtuusto äänestää jälleen kokouksen jatkamisesta tai aikalisän ottamisesta.

21.46 Juha Härkönen (kok.) mainitsi, että hänellä on tänään syntymäpäivä ja valtuustolla on nyt mahdollisuus antaa hänelle hyvä lahja päättämällä asiassa jotakin.

21.29 MarjattaMoilasta (kd.) pelottaa tavallisten ihmisten verorahojen riskeeraaminen, koska ei ole varmuttaa miten Kisapuisto-ratkaisu toimii. Hänen mukaansa myös montaa muuta asiaa on vatvottu Lappeenrannassa paljon pidempään, esimerkiksi kaupungin länsialueen kouluratkaisua.

21.17 Leena Lipiäinen-Medjeral (vihr.) pohtii, ettei kaikkia munia kannata laittaa samaan koriin, koska ei voida tietää, pystytäänkö Lappeenrannassa edes jatkossa järjestämään isoja tapahtumia.

21.13 Joonas Grönlund kertoo soitelleensa paikallisia yrittäjiä läpi ja saanensa mukaan lisärahoittajat.

21.04 Kalle Saarelan (ps.) mukaan monitoimiareenan ja sisäliikuntahallin kokonaisuus ei ole ollut kenenkään hallussa. Hän toivoo, että sisäliikuntahallin jatkoselvittelyssä kuullaan aidosti sen käyttäjiä, niin että siitä tulee toimiva.

20.57 Asian käsittely jatkuu ja on jatkunut nyt reilut kaksi tuntia.

20.52 Seuraa illan neljäs äänestys asian käsittelyn jatkamisesta tai palauttamisesta kaupunginhallituksen käsittelyyn.

20.44 Kimmo Klemolan (vihr.) mukaan tilanne muistuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleja, joissa on kaksi pääehdokasta ja paras ehdokas unohdetaan. Klemolan mukaan tämä paras vaihtoehto olisi kunnostaa vanha jäähalli.

20.37 Tuula Lindh (kok.) toi esiin, ettäHoliday Club Saimaalla voidaan hyvin järjestää isoja tapahtumia, sijaitseehan se Lappeenrannassa. Hän toivoo, että Kisapuisto-ratkaisusta päästään yhteisymmärrykseen rahoittajien kanssa.

20.33 Juha Härkönen (kok.) ihmettelee, miten leppoisat eteläkarjalaiset osaavat olla näin ilkeitä toisilleen. Hänen mielestään nyt ollaan rakentamassa maja metsään, perusteluin, joilla ei ole mitään pohjaa.

20.24 Valtuusto äänestää jo kolmannen kerran asian jatkamisesta tässä kokouksessa tai sen palauttamisesta kaupunginhallituksen käsittelyyn. Tehdyissä esityksissä on ollut erilaisia reunaehtoja, jonka takia jokaisesta joudutaan äänestämään erikseen.

20.18 Valtuusto äänesti jälleen, että asian käsittely jatkuu.

20.06 Äänin44–6 asian käsittely tässä kokouksessa jatkuu.

20.02 Valtuusto äänestää nyt asian käsittelyn jatkamisesta tai Jari Karhun esityksen mukaisesti asian palauttamisesta kaupunginhallitukselle uudelleen käsittelyyn.

19.56 Nuorisovaltuuston edustaja Anni Wahlman toi esiin käytännönongelmia kulkemisesta ja tavaroiden kuljettamisesta hallien välillä.

19.48 Myös Virpi Junttila (vihr.) esittää asian palauttamista monitoimiareenan osalta kaupunginhallitukselle uudelleen valmisteluun.

19.42 Jari Karhu (kesk.)esittää monitoimiareenan sijoituspaikan uudelleen selvittämistä. Hänen mukaansa areena voitaisiin sijoittaa Leirin kaupunginosaan.

19.40 Päivi Löfmanin (kok.) mukaan nyt ei pidä ajatella tunteella. Jos hän ajattelisi tunteella, hän kannattaisi Kisapuistoa. Löfman kysyy, onko nyt aikalisän paikka.

19.34 Jukka Kopran (kok.) mukaan asiassa ei ole oltu tarpeeksi perusteellisia, sillä esimerkiksi areenan tuottoja ei ole arvioitu huolellisesti. Kopran mukaan lisäselvityksille on joka tapauksessa tarvetta. Asia pitäisi hänen mukaansa palauttaa selvittelyyn.

19.23 Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä esittää, että päätös monitoimiareenan rakentamisesta ja sijoituspaikasta siirretään eteen päin, kunnes talousnäkymät ovat vakaammat ja paremmin ennustettavat. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Marjatta Moilasen mukaanaikalisän ottaminen on keino rauhoittua. Hänen mukaansa nyt pitää etsiä ratkaisu, jossa ei ole voittajia tai häviäjiä.

19.17 Jouni Kempin (kesk.) mukaan enemmistö keskustan valtuutetuista on edelleen Kisapuiston kannalla. Myös Kemppi itse kannattaa tätä vaihtoehtoa.

19.11 Sanna Koskenranta (sd.) muistutti, että asian valmisteluaikaa on ollut kaksi vuotta. Hän ihmettelee, miten viikossa saatiin kasaan uusia rahoittajia, kun heitä ei kahdessa vuodessa saatu. Hän ei usko, että päätös helpottuu, vaikka sitä lykättäisiin eteenpäin, niin kuin osa valtuutetuista haluaa.

19.06 Valtuutettu Markus Iitiä (kok.) haluaa kuulla Kisapuiston puolesta hyvin perusteltuja argumentteja. Hänen mukaansa esimerkiksi tilojen monikäyttöisyys tai parkkipaikat eivät voi olla perusteluja. Hallia tehdään moniksi vuosiksi eteenpäin ja sinä aikana ihmisten autoilutottumukset muuttuvat.

19.01 Tapio Arola (kesk.) vetoaa muihin luottamushenkilöihin, että asiasta tehtäisiin tänään päätös. Sen jälkeen suunnitellaan, miten SaiPan kanssa päästään hyvään yhteistyöhön.

18.55 Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) kertasi, miten monitoimiareenan valmistelut ovat edenneet tähän asti.Kakkolan mukaan asiaa on valmisteltu todella perusteellisesti, joten valmius tehdä päätös on nyt olemassa. Hän kannattaa hallin rakentamista Kisapuistoon.

18.47 Monitoimiareenan sijoituspaikan käsittely on nyt alkanut.

18.43 Kaupunginvaltuusto päättää aluksi vuoden 2021 tuloveroprosentista.

18.32 Osa valtuutetuista osallistuu tähän kokoukseen etäyhteyden välityksellä, koronaviruspandemian takia.

18.31 Kaupunginhallitus esittää tänään kaupunginvaltuustolle, että monitoimiareena rakennetaan Kisapuistoon.

18.30 Tervetuloa mukaan Ylen hetki hetkeltä seurantaan Lappeenrannan kaupunginvaltuuston kokouksesta.

Lue seuraavaksi