Soinin tuulivoimahankkeet vihdoin myötätuulessa

Tuulivoimarakentamisesta ovat valittaneet pääasiassa ulkopaikkakuntalaiset, joilla on Soinissa mummola tai kesämökki.

Soinin kuntaan on suunniteltu eri kokoisia tuulivoima-alueita jo pian kymmenen vuoden ajan. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Osa Soinin pitkäaikaisista tuulivoimahankkeista on hiljalleen käynnistymässä. Soinissa on suunniteltu vuosikausia useita tuulivoima-alueita, joille on määrä rakentua yhteensä kymmeniä tuulivoimaloita. Hankkeiden etenemistä ovat hidastaneet lukuisat valitukset, joista suurin osa on tullut ulkopaikkakuntalaisilta.

Ensimmäisenä etenee Konttisuo, jonne rakennetaan parhaillaan tiestöä. Myös Loukkusaaren ja Isokankaan kaavat ovat lainvoimaisia.

Lisäksi Vaasan hallinto-oikeus on hylännyt Korkeamaasta tehdyt valitukset. Marraskuun alussa selviää, hakeeko mikään taho valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Maakotka pesii lähellä Pesolaa

Pesolassa tilanne on tuulivoiman kannalta kriittisin. Hallinto-oikeus hyväksyi valittajien vaatimukset, mutta kunta on hakenut valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Pesola sijaitsee lähellä Natura-aluetta ja läheisyydessä pesii muun muassa maakotka.

Soinissa ja Ähtärissä sijaitseva Kimpilammenkangas on vasta kaavoitusvaiheessa. Kaavaehdotuksen valmisteluvaiheen kuuleminen ja ympäristövaikutusten arvioinnin nähtävillä olo ovat päättyneet ja nyt työstetään kaavaehdotusta.

Kolme eri yhtiötä on aikeissa rakentaa tuulivoimaa Soiniin. Yhtiöt ovat saksalainen Energiequelle, kotimainen Suomen Hyötytuuli Oy ja ruotsalaisyhtiön suomalainen tytäryhtiö Saba Tuuli Oy.

Kuunnellen ja keskustellen

Soinin tuulivoimanhankkeet ovat junnanneet paikoillaan kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha-Pekka Keisalan mukaan 8–9 vuotta, mutta Keisala suhtautuu asiaan rauhallisesti.

– Tuulivoimalla on paljon puoltajia, mutta löytyy vastustajiakin. Meidän alueista ovat valittaneet etenkin ulkopaikkakuntalaiset, joilla on täällä esimerkiksi mummola tai kesämökki. He odottavat, että Soinissa on hiljaista.

Keisalan mukaan on hyvä, että tuulivoimaa rakennettaessa luonto ja ihminen otetaan hyvin huomioon.

– Olemme kuunnelleet ja keskustelleet ja myllyjen paikkoja on suunnitelmissa siirrettykin.

Tuulienergian kannattajat uskovat tuulipuistojen tuovan Soiniin elinvoimaisuutta, muun muassa jonkin verran työpaikkoja. Toteutuessaan ne tukevat myös kunnan taloutta.

Lue myös: