Hyppää sisältöön

Psykologi pelkää: Vastaamo-tietomurto rapauttaa luottamusta psykoterapiaan

Jos terapia katkeaa, koko hoito on aloitettava alusta.

Kuva: Petteri Sopanen / Yle

– Tuskin ihmisten luottamus yksittäisiä terapeutteja kohtaan heikkenee. Moni varmasti ymmärtää, ettei kyse ole ollut heidän virheestään. Koko alaa tämä sen sijaan koettelee.

Psykologi, psykoterapeutti Tommi Hartikainen pitää erittäin valitettavana ja surullisena Psykoterapiakeskus Vastaamoon tehtyä tietomurtoa.

Psykologiliitossa psykoterapian ammatillisen työryhmän puheejohtajana toimivan Hartikaisen tietojen mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun potilastietoja varastetaan sähköisestä järjestelmästä. Hänen mukaansa alalla kukaan ei osannut odottaa moista.

– Luulisi, että yritysmaailman puolelta löytyisi paljon arvokkaampaa tietoa kuin että yritetään kaupitella yksittäisiä potilastietoja.

Hartikainen uskoo, että tapaus vaikuttaa alan käytäntöihin. Tietoturvaan kiinnitetään entistä enemmän huomiota.

Hartikainen itse edustaa vanha koulukuntaa.

– Psykoterapiassa on vielä asetusten mukaista tehdä käsin paperille potilaskirjanpitoa. Itse toimin niin. Silloin tiedot ovat turvassa sähköisiltä ryöstöyrityksiltä.

Hartikainen pitää yksityisvastaanottoa ja sanoo toiminnan olevan niin pienimuotoista, ettei hän tarvitse sähköisten järjestelmien tarjoamia lisäpalveluja.

Hän tosin myös arvelee, ettei kynällä paperille tehty potilaskirjanpito ole enää pitkään sallittua.

Hankala tilanne etenkin luottamuspulan takia apua hakeneille

Psykologi Tommi Hartikaisen tiedossa ei ole, että potilaat olisivat lopettaneet psykoterapian tietomurron seurauksena. Hän pitää sitä kuitenkin aivan mahdollisena.

– Aikaa on kulunut vielä niin vähän asian paljastumisesta. Voin kuvitella, että tällaistakin vielä tapahtuu.

Hartikainen uskoo, että tietomurto ja sen aiheuttama luottamuspula ovat nyt monen terapiaistunnon aihelistalla.

– Erityisen hankala tilanne on niille, jotka ovat hakeutuneet terapiaan juuri sen vuoksi, että heille on vaikeaa luottaa eri tahoihin.

Psykoterapiaprosessi on Hartikaisen mukaan kahden ihmisen, potilaan ja terapeutin, luomus.

Jos suhde jostain syystä katkeaa, koko prosessi alkaa alusta. Potilas ei siis voi vain siirtyä uudelle terapeutille ja jatkaa siitä, mihin edellisen kanssa jäi.

– Siksikin tietomurto ja sen mahdollisesti aiheuttamat potilassuhteiden katkeamiset ovat hankalia ja pitkittävät hoitoa.

Ongelma on Hartikaisen mukaan suuri pitkäkestoisissa terapioissa. Erityisen huolissaan hän on vakavista mielenterveyshäiriöistä, kuten psykoosista ja skitsofreniasta, kärsivistä.

Sairauksiin kuuluu paranoidista oirehdintaa ja luottamuksellinen suhde on muutenkin vaikea muodostaa.

– Kun sitten tulee oikea luottamuksen menetys ja jos siihen vielä sekoittuu epärealistisia piirteitä sairauden vuoksi, tilanne on vaikea.

Hartikainen muistuttaa, että tällaiset tapaukset eivät ole psykoterapeuttien hoidossa, vaan julkisen sairaanhoidon puolella.

Psykologi, psykoterapeutti Tommi Hartikaisen mukaan ainoa keino luottamuksen palauttamiseen on selvittää Vastaamoon kohdistunut tietomurto perinpohjin.

– Yksittäisen ihmisen luottamuksen palautus on mahdollista vain terapiasuhteessa. Sille on nyt annettava tilaa.

Vastaamo irtisanoi toimitusjohtaja Ville Tapion maanantaina sen jälkeen, kun oli käynyt ilmi, että hän oli ilmeisesti pimittänyt tietomurtoa 1,5 vuotta.

Terveystalolla on satoja psykoterapeutteja – vain muutamia huolestuneita yhteydenottoja on tullut

Vastaamon tietovuoto herättää hämmennystä ja huolta niin paljon, että sen laineet ulottuvat pitkälle, arvioi Terveystalon johtava psykologi Tuija Turunen.

Yksityisiltä ihmisiltä ja yritysasiakkailta on tullut Terveystalolle muutamia yhteydenottoja, joissa on kyselty potilastietojentietoturvasta.

Peruutuksia vastaanotoille sen sijaan ei ole huomattu. Turunen odottaa vielä lisää yhteydenottoja ja hänen mielestään on hyvä, ettei huolensa kanssa jää yksin.

Terveystalossa digitaalisten palveluiden kasvu on jatkunut voimakkaana.

Terveystalolla on laaja verkosto psykoterapeutteja, joista osa työskentelee vain muutaman tunnin ja osa enemmän.

– Psykoterapeutteja on lähes 300 ja lähes saman verran psykologeja, jotka tekevät sekä psykoterapeutin että psykologin työtä. Sen lisäksi on myös psykiatreja ja työterveyspsykologeja, Tuija Turunen luettelee.

Hän korostaa Tommi Hartikaisen tapaan, että psykoterapiassa luottamus on kaikkein tärkeintä. Toimiva vuorovaikutus potilaan ja terapeutin välillä on keskeisin hoitava elementti.

– Äkillinen ja yllättävä, ihmisen tekemä paha asia on hyvin traumatisoiva. Se rikkoo monia ihmisen perusluottamukseen liittyviä asioita. Tilanne voi olla hyvin traumatisoiva, koska kyse on ihmisen pahuudesta, johtava psykologi Tuija Turunen arvioi.

Luonnononnettomuuksista on toipumisen havaittu esimerkiksi olevan helpompaa kuin ihmisen pahuudesta aiheutuneista traumoista. Toipuminen on kuitenkin tutkimusten mukaan todennäköisin vaihtoehto, kunhan saa tukea.

Mehiläinen korostaa tietoturva-asioidensa olevan kunnossa

Mehiläisen yksityisten terveyspalveluiden toimialajohtaja Anssi Hartialan mukaan tilanne on varsin rauhallinen.

– Palveluiden kysyntätilanne on edellisten viikkojen kaltainen – luonnollisesti joitain yksittäisiä kyselyitä on tullut tietoturva-asioihin liittyen, Hartiala kommentoi sähköpostitse.

Mehiläinen on julkaissut verkkosivuillaan tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan yhtiö tekee kaikkensa tietoturvan eteen. Mehiläisen tietoturva on rakennettu mahdollisimman korkeaksi lukuisin toimenpitein, esimerkiksi verkkoyhteyksien, salauksien, käyttäjätunnistuksen, sovellusten sekä osaamisen osalta.

Tiedotteen mukaan mikään järjestelmä tai toimenpide ei kuitenkaan ole täysin aukoton ja inhimillisten virheiden ja rikosten riski on korkeatasoisesta varautumisesta huolimatta olemassa.

Lue lisää: