1. yle.fi
  2. Uutiset

Lahden putkapahoinpitelyn käsittely jatkuu hovioikeudessa –asianomistaja perää rangaistuksia myös vapautetuille vartijoille

Muutosta käräjäoikeuden syyskuiseen tuomioon hakevat hovioikeudesta myös tuomittu poliisi ja valtionkonttori.

poliisiväkivalta
Valvontakameran kuva poliisin putkasta.
Alkusyksyllä julkisuudessa paljon esillä ollut pahoinpitely tapahtui Lahden poliisiaseman putkassa helmikuussa 2019.Käräjäoikeus, kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle

Asianomistaja vaatii hovioikeudessa tuomioita kaikille vastaajille Lahden putkapahoinpitelystä. Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi syyskuun alussa poliisin ehdolliseen vankeuteen vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi, mutta vapautti syytteistä kaksi Hämeen poliisilaitoksen vartijaa.

Vanhempi konstaapeli sai tuomionsa törkeästä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuomion mukaan poliisi käytti tarpeetonta väkivaltaa raudoitettuna ollutta asiakasta kohtaan säilöönottotilanteessa, Lahden poliisiaseman putkassa, helmikuussa 2019. Käräjäoikeus vapautti syytteistä tilanteessa mukana olleet Lahden poliisilaitoksella työskentelevät vartijat.

Asianomistajan Itä-Suomen hovioikeuteen lähettämässä valituskirjelmässä katsotaan muun muassa, että kaikki vastaajat ovat syyllistyneet törkeään pahoinpitelyyn ja loukanneet asianomistajan koskemattomuutta.

Asianomistaja vaatii hovioikeudessa vastaajilta myös yhteisvastuullisesti korvauksia kärsimyksestä, pysyvästä haitasta, kivusta ja särystä sekä kosmeettisesta haitasta yhteensä 14 800 euroa. Käräjäoikeus määräsi syyskuussa tuomitun poliisin ja valtion 3 000 euron yhteisvastuulliseen korvaukseen uhrille aiheutetusta kärsimyksestä.

Tuomittu poliisi torjuu liiallisen voimankäytön

Muutosta käräjäoikeuden tuomioon hakevat hovioikeudesta myös tuomittu poliisi ja valtionkonttori. Valtionkonttori vaatii asianomistajan vahingonkorvausvaatimusten hylkäämistä, jos hovioikeus hylkää syytteen.

Törkeästä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta ehdollisen vankeusrangaistuksen saanut poliisi vaatii kaikkien syytteiden sekä vahingonkorvausvaatimusten hylkäämistä.

Valituskirjelmässä perätään muun muassa syyttäjältä tarkempaa yksilöintiä sille, miten virkavelvollisuutta on rikottu. Tuomittu poliisi ei pidä voimankäyttöään liiallisena tilanteessa, jossa hän oli painanut polvellaan asianomistajan yläselkää. Valituskirjelmässä kyseisenkaltaista voimankäyttötilannetta pidetään poliisitoiminnassa päivittäisenä eikä siihen katsota liittyvän korostettua hengenvaaraa.

Syyskuisessa tuomiossa käräjäoikeus katsoi tulleen todistetuksi sen, että poliisi oli nojannut kiinniotetun yläselkään polvellaan niin, että tämän hengitys oli estynyt. Poliisia vastustanut 30-vuotias mies sai tilanteessa ruhjeita ja murtuman nenäänsä. Lisäksi hän meni hapenpuutteen vuoksi elottomaksi, ja häntä jouduttiin elvyttämään.

Lue lisää: Lahden putkapahoinpitely: poliisille tuomio törkeästä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta

Analyysi: Poliisi sai vankeutta putkaan tuodun törkeästä pahoinpitelystä – Videosta herää kysymys: puhuivatko poliisit totta todistajina?

Lue seuraavaksi