1. yle.fi
  2. Uutiset

Sote-yhtymä huomasi, että hoivakoteihin tulee liian hyväkuntoista väkeä – lopettaa noin 600 paikkaa

Hoivakotipaikkojen tilalle luodaan kevyempiä palveluita, jotka pitävät ikäihmisten toimintakyvyn yllä.

vanhustenhoito
Anonyymi vanhus istumassa Jaalan palvelukeskuksessa Kouvolassa.
Kymsote vähentää reippaasti hoivakotipaikkoja.Antro Valo / Yle

Vanhustenhoito on järjestetty Kymenlaaksossa liian raskaasti muuhun Suomeen verrattuna. Kymsoten mukaan sillä on muuhun maahan verrattuna liikaa tehostetun palveluasumisen paikkoja suhteessa yli 75-vuotiaisiin.

Siksi maakunnassa on päätetty alkaa vähentää tehostettua palveluasumista ja korvata se kevyemmillä vaihtoehdoilla. Tulevaisuudessa yhä harvempi vanhus päätyy hoivakotiin.

Anonyymi vanhus pyörätuolissa Jaalan palvelukeskuksessa Kouvolassa.
Hoivakotien sijaan tarjotaan kevyempiä palveluita ja asumisvaihtoehtoja.Antro Valo / Yle

Hoivakotien paikkoja vähennetään noin 600. Kymsote aloitti karsimisen jo viime vuonna, jolloin väheni noin 50 paikkaa. Kuluvana vuonna tehostetusta palveluasumisesta on poistumassa noin 270 paikkaa ja ensi vuonna 150 paikkaa.

Tuolloin jäisi jäljelle vielä noin 1 600 tehostetun palveluasumisen paikkaa.

– Kyse on ennen kaikkea siitä, että halutaan mahdollistaa asuminen omassa kodissa paremmin kuin mitä tähän asti. Haluamme vahvistaa kaikkia kotiin vietäviä palveluita sekä kevyempiä asumisvaihtoehtoja, korostaa Kymsoten koti-, asumis- ja hoivapalvelujen johtaja Jorma Haapanen.

Yksinäisyys heikentää toimintakykyä

Ajatuksena on vastata palveluntarpeeseen, kun sitä ilmenee. Tarve saatetaan huomata esimerkiksi harrastustoiminnassa, ikäasemalla tai toistuvilla päivystyskäynneillä terveyskeskuksessa

– Taustalla voi olla yksinäisyyttä tai pelokkuutta, jos on jäänyt vaikkapa leskeksi ja asuu yksin. Yksinäisyys ja pelko voivat invalidisoida aika lailla. Kun voidaan tarttua tilanteeseen heti ja viedä kotiin niitä palveluita, päästään hyvin paljon kevyemmillä ratkaisuilla, sanoo Kymsoten palvelualuepäällikkö Anu Parikka.

Hoitaja ja vanhus Jaalan palvelukeskuksessa.
Vanhusten kotona asumista halutaan tukea entistä paremmin. Palvelualuepäällikkö Anu Parikka Kymsotelta selventää kuinka raskaammilta hoivapalveluilta voitaisiin välttyä.

Kalliimpaa tehostettua palveluasumista vaihdetaan siis kevyempään palveluasumiseen ja kotihoitoon, jotta ikäihmisten oma toimintakyky säilyisi mahdollisimman pitkään ja vain mahdollisimman harva päätyisi raskaimpaan hoitoon.

– Nyt osa meidän tehostetun palveluasumisen yksiköistä muutetaan palveluasumisen yksiköiksi ja sitten selvitetään laajemmin, että minne voitaisiin näitä tuetun asumisen yksiköitä perustaa, kertoo Kymsoten palvelualuepäällikkö Anu Parikka.

Kolmen hoivakodin kohtalo liipasimella

Ensi vuonna suljettavien hoivakotien listalla ovat nyt Muuraskoti ja Suvanto Haminassa sekä Jaalan palvelukeskus Kouvolassa. Aikaisempi suunnitelma Mäkikylän palvelukeskuksen sulkemisesta vaihtui Jaalaan kaupungin kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen.

Jaalan palvelukeskus Kouvolassa.
Jaalan palvelukeskusta olisi remontoitava miljoonilla, jos se säilytettäisiin nykyisessä käytössä.Antro Valo / Yle

Jaalan palvelukeskus tarvitsisi heti pieniä korjauksia ja lähitulevaisuudessa edessä olisi usean miljoonan euron remontti. Lisäksi Jaalan yksikkö on vajaakäytössä ja sinne on vaikeaa saada henkilökuntaa sijaintinsa vuoksi. Tieto tuli henkilökunnalle yllätyksenä.

– Vasta oli tieto Mäkikylän lakkauttamisesta, joten kaikki olivat tästä uudesta tiedosta järkyttyneitä. Henkilökunta on kuitenkin ottanut asian rauhallisesti, sanoo palveluesimies Heidi Uitto Kymsotelta.

Palveluesimies Heidi Uitto Kymsotelta.
Palveluesimies Heidi Uitto lupaa, että kaikille löytyy vastaava hoivapaikka.Antro Valo / Yle

Ensi vuonna tehtävien lakkauttamisten jälkeen odotettavissa on vielä noin 100 paikan vähentäminen tehostetusta palveluasumisesta. Todennäköisesti Mäkikylän palvelukeskuksellakaan ei ole kovin pitkää tulevaisuutta edessä.

– Sen tulevaisuus riippuu siitä, millä nopeudella muutokset tapahtuvat. Paikkojen karsimisen edellytyksenä on, että pystymme samanaikaisesti vahvistamaan kotihoitoa, kotiin vietäviä palveluita ja kevyempiä asumisvaihtoehtoja, sanoo koti-, asumis- ja hoivapalvelujen johtaja Jorma Haapanen Kymsotelta.

Kymsoten yhtymävaltuusto päättää asiasta kuukauden kuluttua. Jo tehostetun palveluasumisen piirissä olevat saavat pitää nykyiset hoivapaikkansa koko loppuelämänsä. Jos paikkoja vähennetään, korvaava paikka etsitään toisaalta.

– Meiltä ei joudu täältä kotiin vaan jokaiselle löytyy ihan vastaava ihan yhtä hyvä hoitopaikka, vakuuttaa Heidi Uitto palveluesimies Kymsotesta.

Apua tarjolle aiemmin

Pitkällä aikavälillä Kymsoten tavoite on se, että ikääntyvä saisi apua jo varhaisessa vaiheessa ja kotiin. Parhaimmassa tapauksessa hoivakotiin siirtyminen onnistuttaisiin välttämään kokonaan. Tämä on Kymsoten mukaan parempi vaihtoehto myös ikääntyneille itselleen.

– Vahvistamalla kotiin vietäviä palveluita ja kevyempiä asumispalveluita myöskin tuetaan ikääntyneiden omien voimavarojen ja toimintakyvyn säilymistä mahdollisimman hyvänä mahdollisimman pitkään, sanoo Jorma Haapanen.

Anonyymi lähihoitaja Jaalan palvelukeskussa Kouvolassa.
Oikeanlaista hoitoa olisi tarjolla kaikille myös jatkossa.Antro Valo / Yle

Kokonaan tehostetusta palveluasumisesta ei ole tarkoitus luopua. Sitä vain on tarjolla ihmisille, joiden toimintakyky on oikeasti heikentynyt. Liian hyväkuntoista se passivoi.

– Jatkossakin jokainen, joka tarvitsee tehostetun palveluasumisen paikan, sellaisen varmasti myös saa. Tälläkin hetkellä paikkoja on tyhjillään ja tarvittaessa sijoitus onnistuu vaikka seuraavana päivänä, takaa Jorma Haapanen.

Jos varhaisen tuen palvelut saadaan toimimaan, Kymsoten mukaan yhä harvempi vanhus tarvitsee jatkossa hoivakotipaikkaa.

Lue seuraavaksi