Hyppää sisältöön

Syyttäjä vaatii Flow-festivaalille 10 000 euron sakkoja melurajojen ylityksestä – johtohenkilöt kiistävät syytteet

Flow Festival Oy:tä ja sen kahta johtohenkilöä syytetään ympäristörikkomuksesta melurajojen ylityksen takia.

OIkeudenkäynnissä on kyse Helsingin kaupungin asettamien melurajojen ylityksistä vuosien 2017 ja 2018 festivaaliviikonloppuina. Kuva: Nelli Kenttä / Yle

Helsingissä järjestettävää Flow-festivaalia syytetään kahdesta eri vuosina tapahtuneesta ympäristörikkomuksesta tänään tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa alkaneessa oikeudenkäynnissä. Syytettyinä ovat festivaalia järjestävä Flow Festival Oy ja sen kaksi johtohenkilöä.

Kyse on Helsingin kaupungin asettamien melurajojen ylityksistä vuoden 2017 ja 2018 festivaaliviikonloppuina. Syyttäjän mukaan festivaalin kaksi johtohenkilöä ovat tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta rikkoneet ympäristönsuojelulain mukaisia melurajoja.

Flow Festival 2017 ja 2018 -tapahtumien Suvilahden ulkoilmakonsertteja koskevien päätösten mukaan asuinrakennusten julkisivuun kohdistuva musiikkimelutaso on saanut olla kello 24.00–1.00 välisenä aikana enintään 65 dB.

Lisäksi määräys on edellyttänyt, että jos mittauksissa todetaan sallitun melutason ylittyvän, tulee äänentoistojärjestelmää säätää viivytyksettä siten, että sallittu melutaso ei enää ylity.

Kuitenkin festivaalin aikana 11.–12. elokuuta 2017 ja 10.–12. elokuuta 2018 tapahtumasta aiheutunut musiikkimelutaso on ylittänyt sallitun 65 dB:n melurajan Käenkujan mittauspisteessä puolen yön jälkeen. Melurajan ylitys on vuonna 2017 vaihdellut välillä 1 dB–5 dB ja vuonna 2018 välillä 1 dB–2 dB.

Syyttäjän mukaan festivaalin kaksi johtohenkilöä ovat olleet tietoisia melurajan ylityksestä. Syyttäjän mukaan he ovat laiminlyöneet huolehtimisen siitä, että meluraja ei ylity. Lisäksi he ovat laiminlyöneet äänentoistojärjestelmän säätämisen viivytyksettä siten, että meluraja ei enää ylity.

Syyttäjän mukaan 10.–12. elokuuta 2018 melurajan valvonnasta on vastannut henkilö, joka ei ole ollut tehtävään päteväksi todennettu ympäristömelumittaaja. Festivaalin johtohenkilöt vastaavat myös sitä, että melumittaaja on pätevä.

Puolustus: Festivaaliorganisaatio teki kaikkensa melurajan ylityksen estämiseksi

Festivaalin johtohenkilöt myöntävät melurajan ylittyneen. He myöntävät myös, että melumittausta hoitanut henkilö ei ole ollut päteväksi todennettu.

Syytettyjen kirjallisen vastauksen mukaan he ovat pyrkineet estämään melurajan ylitykset kaikin mahdollisin keinoin. Vastauksen mukaan festivaaliorganisaatio on reaaliajassa säätänyt äänentoistojärjestelmiä ylitystilanteiden korjaamiseksi niin alas kuin se on ollut mahdollista.

Vastauksen mukaan Käenkujan mittauspiste, jossa väitetyt melurajan ylitykset on mitattu, on epäluotettava mittamaan koko festivaalialueen melua. Mittauspiste on asennettu rakennuksen vesikatolle.

Se ei vastauksen mukaan sovellu korkeutensa ja olosuhdealttiutensa vuoksi kuin läheisen Balloon-lavan melun mittaukseen, johon se on alun perin suunniteltu. Väitettyjen melurajojen ylitysten aikaan konsertti Balloon-lavalla oli jo loppunut.

Festivaaliorganisaatio teetti vuoden 2019 festivaalisunnuntaina vertailumittauksen, jossa Käenkujalla sijaitsevan rakennuksen vesikattoon asennetun mittauspisteen lisäksi rakennuksen ylimmän kerroksen parvekkeelle asennettiin mittauspiste.

Mittauksen teki päteväksi todennettu melumittaaja. Näin saatiin selville, kuinka paljon mittauspisteen sijainti vaikuttaa lopputulokseen. Festivaalin lavat olivat vuosina 2017, 2018 ja 2019 yhtenevät.

Puolustuksen todisteena oleva mittausraportti osoittaa, että vesikatolle kantautuu väitettyjen ylitysten kaltaisissa tilanteissa 3–7 dB enemmän melua kuin todelliseen asuinjulkisivuun ylimmässä kerroksessa.

Puolustuksen mukaan vuosina 2017 ja 2018 käytössä ollut mittauspiste siis ylikorostaa melua verrattuna todelliseen julkisivuun asuinkorkeudessa, jossa mittausten tulisi säädösten mukaan tapahtua. Puolustuksen mukaan väitettyjä melurajan ylityksiä ei asuinkorkeudessa ole tapahtunut.

Tällä perusteella vastaajat kiistävät syytteet.

Syyttäjä vaatii sakkorangaistusta

Syyttäjä vaatii festivaalin johtohenkilöille vähintään 10 000 euron sakkorangaistusta. Oikeudenkäynti kestää kaksi päivää ja jatkuu huomenna keskiviikkona.

Kaupunkikulttuuriin ja musiikkiin keskittyvää Flow-festivaalia ei järjestetty tänä vuonna koronaviruksen vuoksi. Vuonna 2019 Flow'ssa kävi kolmen päivän aikana yhteensä 83 000 kävijää.

Festivaali järjestetään Helsingin kantakaupungissa Suvilahden vanhalla voimalaitoksella. Vuodesta 2004 järjestetty festivaali on tarkoitus pitää taas ensi vuoden elokuussa.

Päivitetty syytteen ja kirjallisten vastausten pohjalta 27.10.2020 klo 11.00.

Lisää aiheesta: