Hyppää sisältöön

Opiskelijat hakevat mielenterveysapua edellissyksyä enemmän Itä-Suomessa – korona koettelee jaksamista ja opiskeluja edelleen

Yksinäisyys ja hankaluudet etäopiskelussa painavat monia korkeakouluopiskelijoita.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne näkyi mielenterveyspalveluissa jo keväällä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Itäsuomalaiset korkeakouluopiskelijat ovat tänä syksynä hakeneet mielenterveysapua enemmän kuin aiempina vuosina.

Esimerkiksi ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön YTHS:n Kuopion ja Joensuun toimipisteissä mielenterveyteen liittyvien yhteydenottojen määrä on kasvanut tänä syksynä yli 30 prosenttia verrattuna viime syksyyn.

Myös julkisella puolella nuoret aikuiset ovat hakeutuneet mielenterveysavun piiriin jonkin verran aiempia vuosia enemmän.

Myös yliopistojen opintopsykologit ja ammattikorkeakoulujen kuraattorit sanovat, että avun tarve näkyy yhteydenotoissa.

– On jokasyksyinen ilmiö, että tulee paljon yhteydenottoja ja ohjauspyyntöjä. Ajat tulivat tänä vuonna täyteen hieman aiemmin kuin viime vuonna, sanoo Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen opintopsykologi Mari Tirronen.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne näkyi mielenterveyspalveluissa jo keväällä. Vaikka esimerkiksi Itä-Suomen yliopistossa kertyi opintopisteitä jopa enemmän kuin ennen, jo silloin varoiteltiin siitä, että mielenterveysongelmat voivat silti lisääntyä.

– Minun vastaanottoni täyttyivät keväällä juhannukseen asti, kun normaalisti ne alkavat hiljenemään toukokuun puolella. Siksi tämä syksyn tilanne ei tullut yllätyksenä, kertoo Karelia-ammattikorkeakoulun opintokuraattori Päivi Laakkonen.

Opiskelujen hallinta ja yksinäisyys vaivaavat monia

Opiskelijoiden kanssa työskentelevät mielenterveysammattilaiset kertovat, että korkeakouluopiskelijat hakevat usein apua yksinäisyyteen sekä arjen ja opiskelujen hallintaan.

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen opintopsykologi Katri Ruth kertoo, että etäopiskelu ja yksinäisyys ovat yleisiä huolen aiheita.

– Etäopiskelu haastaa erityisesti niitä, joilla on hankaluuksia oman toiminnan ohjauksessa entuudestaan. Ei ole sosiaalista tukea, ei ole välttämättä mitään, mihin fyysisesti lähteä. Tilanne eskaloituu helposti niillä, joille on vaikeaa ylläpitää arkirytmiä, Ruth kertoo.

Vaikka mielenterveyspalvelujen kysyntä nousi jo keväällä, niiden tarve saattaa olla monien opiskelijoiden kohdalla syksyllä vieläkin suurempi.

– Voi olla niinkin, että keväällä opiskelijoilla meni paljon aikaa ja resursseja uudenlaiseen arkeen orientoituessa, jolloin omasta hyvinvoinnista huolehtiminen jäi toissijaiseksi, sanoo Savonia-ammattikorkeakoulun kuraattori Meri Tissari.

Toisaalta paluu takaisin lähiopetukseenkin voi olla joillekin hankalaa, huomauttaa Tissari.

– Kun tullaankin takaisin yhteisöön, jossa on fyysisesti ihmisiä ja sosiaalisia tilanteita, niin se voikin olla joillekin vähän jännittävää.

Lue lisää:

.
.