1. yle.fi
  2. Uutiset

Yksi yö on takana – mitä Lappeenrannassa ajatellaan hallipäätöksestä nyt?

Kaupungin, SaiPan ja muodostelmaluistelijoiden edustajat kommentoivat tuoreeltaan kaupunginvaltuuston päätöstä sijoittaa jäähalli Kisapuistoon.

jäähallit
Jäähallipäätös venyi myöhäiseen iltaan - hallin käyttäjät kertovat, miltä nyt tuntuu
Jäähallipäätös venyi myöhäiseen iltaan - hallin käyttäjät kertovat, miltä nyt tuntuu

Lappeenrannan Kisapuistoon nousevan uuden jäähallin käyttäjiä edustavat tahot puivat Ylen suorassa lähetyksessä hallin tuoretta sijoituspäätöstä.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päätti myöhään maanantaina, että SaiPan uusi kotihalli rakennetaan Kisapuistoon. Valtuuston kokous kesti 3,5 tuntia. Äänestystulos oli kuitenkin selvä, sillä äänet jakautuivat Kisapuiston hyväksi 38-11. Toinen vaihtoehto oli rakentaa keskustaan suurempi monitoimiareena.

Sijoituspaikka on herättänyt kiivasta keskustelua Lappeenrannassa. Kisapuistoa kannatti muun muassa kaupunginhallitus. Liiga-SaiPa on puolestaan ollut vahvasti keskustan monitoimiareenan kannalla.

Lähtökohtana 5 000 katsojapaikkaa

Lappeenrannnan toimitilatoimikunnan projektijohtaja Ilkka Oksmanin mukaan nyt odotellaan päätöksen lainvoimaisuutta.

– Ensimmäinen asia on ryhtyä miettimään asiaa kaavoituksen kannalta, mihin halli Kisapuistossa sijoitetaan.

Hallia suunnitellaan yhdessä seurojen kanssa.

– Lähtökohtana on, että 5 000 katsojapaikkaa olisi riittävä.

Oksmanin mukaan tavoitteena on aloittaa uuden jäähallin rakentaminen vuonna 2024.

Liiga-SaiPan yt-neuvottelut eivät liity päätökseen

Liiga-SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkasen mukaan päätös pitää nyt hyväksyä ja löytää ratkaisut, joilla liigakiekkoilu voi kaupungissa jatkua.

– Vanhasta hallista puuttuu esimerkiksi valtavasti ravintolapaikkoja. Ihmiset haluavat nykyään muutakin elämystä kuin seurata jääkiekkoa.

Markkasen mukaan tällä hetkellä tuntuu täysin mahdottomalta, että Liiga-SaiPa lähtisi rahoittamaan Kisapuisto-vaihtoehtoa.

– Haluamme lähteä mukaan vain vuokralaisena.

Markkasen mukaan Liiga-SaiPan juuri aloittamat yt-neuvottelut eivät suoranaisesti liity hallin sijoituspaikkaan vaan koronaviruspandemian aiheuttamiin tulojen menetykseen.

Kuuntele tästä, mitä mieltä Liiga-SaiPan kaksi suurinta omistajaa Jouni Okko ja Timo Tersa ovat tuoreesta hallipäätöksestä.

Liiga-SaiPan kaksi suurinta omistajaa Jouni Okko ja Timo Tersa ovat pettyneitä siihen, että uusi jäähalli rakennetaan Kisapuistoon.

Harrastajat tyytyväisiä päätökseen

SaiPa ry:n toiminnanjohtaja Vesa Torikka on tyytyväinen, että päätös uuden hallin paikasta saatiin tehtyä.

– Näen pelkkiä positiivisia asioita tässä. Myös päätös sisäliikuntahallista on aivan loistava, se on älyttömän tärkeää meille kaikille.

Uuden jäähallin käyttökustannukset tulevat nousemaan. Saimaan muodostelmaluistelijoiden varapuheenjohtaja Johanna Jokelan mukaan pienessä seurassa ollaan jo nyt kipurajalla kustannusten kanssa.

Jääkiekon SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi ei ota suoraan kantaa Lappeenrannan jäähallin paikkaan. Hän kuitenkin kertoo, että yleinen suuntaus on, että jäähalleja rakennetan kaupunkien keskustoihin, joissa muut palvelut ovat jo valmiiksi kunnossa.

Kallioniemelle ei tule mieleen, milloin viimeksi Suomessa olisi rakennettu pelkästään jäähalli. Lappeenrantalaisena asukkaana Kallioniemi toivookin, että jäähallista tulisi mahdollisimman monikäyttöinen tila.

– Vaikka ollaan eletty poikkeusaikaa, erilaisille tapahtumille ja ihmisten kohtaamisille on tilausta. Minä ainakin uskon, että Lappeenrannalla on varsin valoisa tulevaisuus.

Sen sijaan Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen ja LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa ovat molemmat äärimmäisen huolissaansiitä, ettämonitoimiareenan suunnittelussa huomattiin, että Lappeenranta ei kiinnosta suuria sijoittajia.

– Toivoisin, että ihmiset uskovat siihen, että Lappeenranta on upea paikka, eihän tänne muuten tule kukaan, Saksa toteaa.

Lue seuraavaksi