1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Tasa-arvokehitys voi kaatua koronaan, pandemia jakaa suomalaisia aktiivisiin ja passiivisiin, Barrett USA:n korkeimpaan oikeuteen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Vaipanvaihto lapselle
Tutkijoiden mukaan korona on kärjistänyt monia eriarvoisuuksia, joten tasa-arvoon pitää nyt panostaa entistäkin enemmän. Kuvituskuva.Tiina Jutila / Yle

Kaatuvatko hallituksen tasa-arvotavoitteet koronaan? Tutkija: “Koronakriisi on myös tasa-arvon kriisi”

Hallitus on tasa-arvon suhteen edeltäjiään kunnianhimoisempi, mutta kehitys voi kaatua koronaan. Kysyimme seitsemästä ministeriöstä, onko hallituksen tasa-arvotyö jäänyt koronan jalkoihin.

Hoi ilmastonuori! Näin Yhdysvaltojen uusin korkeimman oikeuden tuomari voi vaikuttaa tulevaisuuteesi

Judge Amy Coney
Amy Coney Barrett nimitettiin korkeimman oikeuden tuomariksi Yhdysvalloissa.Olivier Douliery / AFP

Yhdysvaltojen senaatti on vahvistanut Amy Coney Barrettin nimityksen korkeimman oikeuden tuomariksi. Barrett pitää esimerkiksi ilmastonmuutosta kiistanalaisena kysymyksenä, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka analyysissaan.

Pandemia jakaa suomalaisia aktiivisiin ja passiivisiin

Mies ja nainen venyttelevät ulkoliikuntatelineillä.
Lasten ja nuorten liikkuminen väheni keväällä merkittävästi erityisesti arkipäivinä, kertoo tuore tutkimus.Kaisa Siren / AOP

Koronapandemia ja siitä seuranneet rajoitukset vaikuttavat vaihtelevasti suomalaisten liikuntaharrastukseen. Valtion liikuntaneuvoston tutkimuksen perusteella lasten ja nuorten liikkuminen väheni keväällä merkittävästi erityisesti arkipäivinä, mutta iäkkäiden liikuntaan pandemia vaikutti odotettua vähemmän. Lasten ja nuorten arkiliikunta väheni kahden vuoden takaiseen verrattuna jopa kymmeniä prosentteja.

Kunnat siirtyvät vapaaehtoisesti pakolliseen muovinkeräykseen – tyhjennysrallin vähentämiseksi keksittiin jäteastia, joka puristaa höttöisen muovin tiiviimmäksi

Nainen pudottaa kaksi muovipussia keltaiseen muovinkeräysastiaan.
Uudenlaiseen jäteastiaan mahtuu kymmenen kilon sijasta 30-35 kiloa pakkausmuovia.Petri Aaltonen / Yle

Enercet on kehittänyt jäteastioita, joiden kansiin on integroitu jätepuristin. Keksinnön luvataan laskevan jätehuollon keräys- ja kuljetuskustannuksia sekä hiilidioksidipäästöjä. Astiaan mahtuu kymmenen kilon sijasta 30-35 kiloa pakkausmuovia.

Sateista säätä koko maassa

Tiistain sääkartta.
Yle

Sää on koko maassa noin viisi astetta tavanomaista lämpimämpää. Illan aikana pohjoisen sadealue väistyy koilliseen, mutta seuraava sade ennättää Suomeen jo yön aikana.

Tiistaina sadealue levittäytyy kohti pohjoista ja päivällä vettä sataa etenkin maan länsiosasta Lappiin yltävällä alueella. Keski- ja Pohjois-Lapissa sateet ovat räntää tai lunta. Etelässä ja idässä tulee sadekuuroja, mutta illan ja keskiviikkoyönä aikana Baltiasta leviää runsaampia sateita myös maan etelä- ja itäosaan.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi