"Korona-aika voi tuoda esiin erilaisia kupruja työpaikoilla" – Anna Sorainen opiskeli työyhteisösovittelijaksi, jotta osaisi auttaa entistä paremmin kriisitilanteissa

Aivan kuten parisuhteessakin myös työpaikoilla voidaan tarvita ulkopuolista auttamaan hankalien tilanteiden selvittämisessä.

Anna Sorainen opiskeli työyhteisösovittelijaksi, jotta osaisi neuvoa ihmisiä entistä paremmin kriisitilanteissa
Anna Sorainen opiskeli työyhteisösovittelijaksi, jotta osaisi neuvoa ihmisiä entistä paremmin kriisitilanteissa

Moni muistaa Anna Soraisen televisiosta tuttuna ruutukasvona, joka juonsi nuorena naisena Urheiluruutua ja olympialähetyksiä yhdessä Petteri Ahomaan kanssa ja oli senkin jälkeen mukana monissa televisio-ohjelmissa juontajana ja haastattelijana. Viimeiset viisitoista vuotta hän on kuitenkin tehnyt viestintäalan töitä perustamassaan viestintätoimistossa.

Vuosi sitten syksyllä Sorainen myi yrityksensä mainostoimistolle, mutta tekee siellä edelleen osa-aikaisesti viestinnän suunnittelua ja asiakastyötä: neuvoo esimerkiksi yritysten johtoa ja asiantuntijoita isoissa muutoksissa ja kriisitilanteissa.

Sorainen kertoo, että osa-aikaisen työn vapauttama aika on itse asiassa täyttynyt opiskelulla. Hän on valmistunut työyhteisösovittelijaksi.

Pontimena opinnoille oli ajoittainen riittämättömyyden tunne omassa työssä. Sorainen kertoo, että on osannut kyllä viestinnällisesti ennakoida tilanteita ja antaa neuvoja, mutta usein myös kriisitilanteessa oleva ihminen ja työyhteisö tarvitsisi apua.

– Se ihminen on usein aika syvällä siinä kriisissä itse. Koin, etten osannut auttaa ihmisiä voimaan paremmin ja selviytymään siitä. Ja siitä mitä se koko organisaatio kokee.

Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut Sorainen kuvailee, että aivan kuten parisuhteessakin myös työyhteisöissä hankalia asioita voi olla vaikea nostaa esiin. Ja aivan kuten henkilökohtaisissa suhteissa myös työyhteisöissä ulkopuolisen apu voi auttaa ratkaisemaan konfliktitilanteita.

Avun pyytäminen voi olla kuitenkin vaikeaa.

– Ja organisaatiokulttuurista myös riippuu, onko siellä ikään kuin lupa tuoda esiin asioita, jotka eivät ole hyvin. Ja jos nostat esiin, niin mitä tapahtuu ja kuinka nopeasti.

Sorainen arvelee, että hankalat tilanteet ovat varsin yleisiä monilla työpaikoilla.

– Jos me mietitään tällä hetkellä työyhteisöjä, niin varmaan korona-aika valitettavasti tuo esiin vielä enemmän erilaisia kupruja työpaikoilla, niin kuin kriisitilanne usein tekee.

Anna Sorainen muisteli Puoli seitsemän -ohjelmassa myös uransa alkuaikoja urheilutoimittajana ja liikuttui 90-luvun työparinsa Petteri Ahomaan kauniista sanoista.

Katso koko lähetys tästä:

Anna Sorainen Puoli seitsemän -ohjelman vieraana