Hyppää sisältöön

Rutikuivaksi luultu Kuu saattaa olla paljon uskottua vetisempi

Uusissa tutkimuksissa löytyi merkkejä miljardeista jäätä varastoivista mikrokraattereista.

Kuu kuvattuna Moskovan yllä 19. lokakuuta. Kuva: Juri Kotšetkov / EPA

Kuusta saattaa löytyä paljon suurempia määriä vettä kuin aiemmin arvioitiin, ilmenee kahdesta maanantaina julkaistusta tutkimuksesta.

Kuun uskottiin pitkään olevan rutikuiva. Noin kymmenen vuotta sitten tutkimuksissa havaittiin, että maapallon kiertolaisen pinnalla on vähäisiä määriä vettä. Uusien tutkimusten perusteella arvio on voinut olla selvästi alakanttiin.

Tutkimusartikkelit julkaisi tieteellinen aikakauslehti Nature Astronomy (siirryt toiseen palveluun), ja niitä esitteli tutkimusten tekoon osallistunut Yhdysvaltojen avaruustutkimusvirasto Nasa.

Merkkejä vedestä löytyi aikaisemmin Kuun pinnan skannauksessa, mutta aiemmin näissä tutkimuksissa ei pystytty erottamaan vettä ja hydroksyyliä, eli yhden vety- ja yhden happiatomin muodostamaa molekyyliä.

Nasan Sofia-teleskoopin (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) avulla kuun pintaa kyettiin tutkimaan aiempaa tarkemmalla aallonpituudella, ja erottamaan vesi ja hydroksyyli, kertoi raporttia kirjoittamassa ollut Casey Honniball Havaijin geofysiikan ja planetologian instituutista.

Tutkijat arvioivat, että vesi saattaa olla Kuussa lasihelmien sisällä tai muuten suojassa haihtumiselta, Honniball kertoi.

– Jos vettä löytyy riittäviä määriä, saatamme ehkä ottaa sitä tutkimusretkikuntien käyttöön, juomavetenä, hengitettävän ilman valmistukseen ja polttoaineena, Honniball kuvasi.

Kolikkoa pienempiä jääpaloja

Toisessa tutkimuksessa tarkasteltiin Kuun napavyöhykkeitä. Alueilta uskotaan löytyvän jäätynyttä vettä syvien kraattereiden pohjalta, jonne auringonvalo ei yllä. Uudessa tutkimuksessa löytyi merkkejä miljardeista mikrokraattereista, joista jokaisesta voi löytyä pieni määrä vettä.

– Suurin osa näistä varjoista on kolikkoa pienempiä ja niin kylmiä, että ne pystyvät varastoimaan jäätä, sanoi tutkimusta vetänyt Coloradon yliopiston Paul Hayne.

Tutkijoiden mukaan arviolta 40 000 neliökilometriä Kuun pinnasta pystyy varastoimaan vettä. Mikrokraattereita löytyy molempien napojen läheltä, ja niiden lämpötila on noin –160 astetta.