Kymmenet tuhannet aborttikieltoa vastustavat protestoijat tukkivat teitä eri puolilla Puolaa

Ihmisten suuttumus on kohdistunut myös katoliseen kirkkoon, jolla on läheiset suhteet Puolassa valtaa pitävään konservatiiviseen Laki ja oikeus -puolueeseen.

Mielenosoittajat tukkivat maanantaina teitä Varsovan keskustassa. Kuva: RAFAL GUZ/ EPA

Kymmenet tuhannet ihmiset tukkivat maanantaina teitä lukuisissa puolalaiskaupungeissa protestoidakseen abortit lähes kokonaan kieltävää linjausta vastaan.

Mielenosoituksiin osallistui jalankulkijoiden lisäksi autoilijoita ja pyöräilijöitä. Laajat protestit ovat kestäneet jo viisi päivää.

– Puolalaiset ovat jo antaneet lukuisia kertoja anteeksi hallituksen eri skandaaleja, mutta emme anna anteeksi tätä hyökkäystä, joka kohdistuu vapauteen ja naisen arvokkuuteen, sanoi 33-vuotias finanssialalla työskentelevä Julita, joka osallistui protestiin Varsovassa.

Varsovassa mielenosoitukseen osallistui myös 31-vuotias Piotr Wybanski, jolla on viisi siskoa.

– Tulin tänne kihlattuni kanssa ja taistelen heidän kaikkien puolesta, sanoi Wybanski.

Puolan perustuslakituomioistuin linjasi viime viikolla, että epämuodostuneiden sikiöiden abortoinnin salliva laki on ristiriidassa perustuslain kanssa.

Linjaus tiukentaa Puolan jo valmiiksi äärimmäisen tiukkaa aborttilakia. Abortti sallitaan vain, jos nainen on joutunut raiskauksen tai insestin uhriksi tai raskaus uhkaa naisen henkeä. Protestoijat ovat vaatineet asiasta kansanäänestystä.

Protesteissa mukana maanviljelijöitä ja kaivostyöläisiä

Mielenosoituksiin on osallistunut myös sellaisia ryhmiä, joita ei perinteisesti ole yhdistetty aborttioikeuksia ajavaan liikkeeseen. Esimerkiksi sunnuntaina maanviljelijät kerääntyivät traktoreineen kulkueeseen pienessä Nowy Dwór Gdańskin kaupungissa maan pohjoisosissa, kertoo The Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Maanantaina puolestaan kaivostyöläisten liitto tuomitsi julkilausumassaan aborttilainsäädännön tiukennukset ja totesi maan olevan menossa kohti totalitarismia.

Ihmisten suuttumus on kohdistunut myös katoliseen kirkkoon, jolla on läheiset suhteet Puolassa valtaa pitävään konservatiiviseen Laki ja oikeus -puolueeseen.

Viikonloppuna protestoijat osoittivat mieltään kirkkojen edustoilla ja joissakin tapauksissa jumalanpalveluksia häirittiin.

Mielenosoittajat ottivat sunnuntaina myös yhteen äärioikeistolaisten ryhmien kanssa Varsovan keskustassa sijaitsevan Pyhän Ristin kirkon edustalla. The Guardianin mukaan paikalta kiidätettiin yksi nainen ambulanssilla sairaalan. Hänet oli ilmeisesti työnnetty alas kirkon rappusilta.

Kyselyjen mukaan vain 15 prosenttia puolalaisista on aborttioikeuden tiukentamisen kannalla.

Lue myös: