1. yle.fi
  2. Uutiset

USA:n senaatti vahvisti Trumpin tuomariehdokkaan nimittämisen korkeimman oikeuden tuomariksi

Amy Coney Barrettin tuomarinimitys vahvistettiin äänin 52-48. Ainoastaan yksi republikaanisenaattori äänesti nimitystä vastaan.

Amy Coney Barrett
Amy Coney Barrett
Barrett korvaa viime kuussa kuolleen liberaalituomari Ruth Bader Ginsburgin.Anna Moneymaker / AFP

Yhdysvalloissa maan senaatti on vahvistanut äänestyksen jälkeen presidentti Donald Trumpin tuomariehdokkaan Amy Coney Barrettin nimittämisen maan korkeimman oikeuden tuomariksi.

Republikaanijohtoinen senaatti äänesti asiasta maanantai-iltana paikallista aikaa äänin 52-48. Ainoastaan yksi republikaani äänesti nimitystä vastaan.

Pian äänestyksen jälkeen Barrett vannoi virkavalansa. Hän vannoi ylläpitävänsä maan perustuslakia.

Demokraatit ovat vastustaneet nimitystä kiivaasti, koska se tehdään puolueen mukaan aivan liian lähellä presidentinvaaleja. Vastarinta ei kuitenkaan riittänyt pysäyttämään nimitysprosessia.

Barrettin nimityksen vahvistaminen on merkittävä voitto Trumpille, joka pyrkii jatkokaudelle ensi viikolla järjestettävissä presidentinvaaleissa. Trumpin haastaa vaaleissa demokraattiehdokas Joe Biden, jolla on kannatuskyselyissä selkeä johto istuvaan presidenttiin.

Mainelaissenaattori jäi ainoaksi soraääneksi

Äärimmäisen jakautunut senaatti äänesti jotakuinkin puoluejakauman mukaisesti. Ainoastaan Mainen osavaltiota edustava republikaanisenaattori Susan Collins äänesti demokraattien kanssa Barrettin nimitystä vastaan.

Collins ei ole ollut ainoa soraääni republikaaniriveissä, vaan vastustavia ääniä on kuultu muiltakin. Ainakin Alaskaa edustava Lisa Murkowski ilmoittautui aiemmin kiireisen nimitysaikataulun vastustajaksi.

Collins kuitenkin jäi ainoaksi, joka vei vastustuksensa aina nimitysäänestykseen saakka. Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan Collinsilla on edessään tiukka taisto uudelleenvalinnasta osavaltiossaan.

Ensi viikon vaalien yhteydessä valitaan muun muassa uusia senaattoreita. Collins oli ilmaissut huolensa siitä, että nimitys tehdään liian lähellä vaalipäivää.

Jo kolmas Trumpin tuomarinimitys

Arvokonservatiivisen Barrettin valinta saattaa sinetöidä korkeimman oikeuden konservatiivienemmistön vuosiksi eteenpäin. Jo ennen nimityksen vahvistamista tuomareista viittä on pidetty konservatiiveina ja kolmea liberaaleina. Jatkossa jakauma on 6-3.

Paikka yhdeksänjäsenisessä tuomioistuimessa vapautui, kun liberaalituomari Ruth Bader Ginsburg kuoli syyskuussa. Barrett on jo kolmas Trumpin presidenttikautensa aikana nimittämä korkeimman oikeuden tuomari.

Nimitys on edennyt pikavauhtia. Trumpin esityksestä nimitykseen tulee kuluneeksi vain 30 päivää, kun aikaa normaalisti kongressin tilastojen mukaan kuluu liki 70 päivää.

Lisää aiheesta:

Trumpin valitsema uusi tuomari Amy Coney Barrett korosti korkeimman oikeuden riippumattomuutta

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi