1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltojen ulkoministeriö näyttää vihreää valoa miljardien asekaupoille Taiwanin kanssa

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja kertoi asettavansa pakotteita niille amerikkalaisyhtiöille, jotka ovat mukana Taiwanin asekaupoissa.

Ulkomaat
Kuvassa F16-hävittäjä laskeutuu  Taiwanissa.
Taiwanin armeijan F-16 -hävittäjä laskeutumassa itärannikon Hualienin maakunnassa joulukuussa 2019.AOP

Yhdysvaltain ulkoministeriö on antanut hyväksyntänsä mahdolliselle asekaupalle Taiwanin kanssa. Kauppaan sisältyisi Boeingin valmistamien Harpoon-torjuntaohjusten myynti saarivaltiolle. Kaupan arvo olisi toteutuessaan yli 2,37 miljardia dollaria, kertoi Pentagon maanantaina.

Muutamaa päivää aikaisemmin Yhdysvaltain ulkoministeriö antoi hyväksyntänsä myös kolmen muun mahdollisen asejärjestelmän myymiselle Taiwaniin. Niihin kuuluu muun muassa ohjuksia ja tykistöjä 1,8 miljardin dollarin edestä.

Yle haastatteli reilu viikko sitten Taiwanin ulkoministeriä Kiina-suhteista: Taiwanin ulkoministeri Joseph Wu Ylelle: Kiinan painostus on lisääntynyt

Maanantaina Kiinan ulkoministeriön tiedottaja kertoi asettavansa pakotteita niille amerikkalaisyhtiöille, jotka ovat mukana Taiwanin asekaupoissa. Pakotelistalle kuuluvat muun muassa Lockheed Martin, Boeing Defense ja Raytheon.

Viime viikolla Kiinan puolustusministeriö kehotti Yhdysvaltoja lopettamaan sotilaallisen yhteistyön Taiwanin kanssa, mikäli se aikoo välttää ei-toivotut seuraukset.

Kiina on voimistanut painostustaan Taiwania kohtaan siitä lähtien, kun Taiwanin presidentiksi valittiin 2016 Tsai Ing-wen. Tsai on korostanut Taiwanin olemassaoloa itsenäisenä valtiona.

Presidentti Donald Trumpin hallinto on puolestaan jatkanut Kiinan painostamista Yhdysvaltojen presidentinvaalien lähestyessä. Kiina pitää Taiwania itselleen kuuluvana kapinallisena maakuntana. Se on ilmoittanut olevansa tarvittaessa valmis liittämään Taiwanin emämaan yhteyteen vaikka voimakeinoin.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö jätti kongressille maanantaina virallisen ilmoituksen suunnitelluista asekaupoista. Kongressilla on nyt 30 päivää aikaa vastustaa kauppoja, mutta tämä on epätodennäköistä, sillä Taiwanin puolustuksen tukeminen saa kannatusta molemmilta puolueilta.

Lue myös:

Kiina hermostui Yhdysvaltojen ja Taiwanin ohjuskaupasta – uhkaili vastatoimilla

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi