Kouvolassa parannetaan useita ulkoilureittejä – kaupunkilaiset halutaan liikkumaan metsään

Ulkoilumahdollisuuksiin panostetaan eri puolilla Kouvolaa.

Kouvolan Kalalammelle on tarkoitus rakentaa uudet pitkospuut. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kouvola parantaa kaupungin ulkoilureittejä.

Kaupungin tavoitteena on saada asukkaita liikkumaan metsässä. Sillä pyritään edistämään kaupunkilaisten hyvinvointia.

– Ulkoilureittien parantamisella on iso merkitys, jotta kuntalaiset havahtuisivat siihen, miten hyviä kohteita meillä on ihan kävelymatkan ja bussiyhteyksien päässä. Metsien hyvinvointivaikutuksista on puhuttu nyt paljon. Stressitaso laskee ja ihmiset voivat paremmin, kun he ovat metsässä, Kouvolan kaupungin metsätalousinsinööri Kirsi Hokkanen sanoo.

Uudet pitkospuut Kalalammelle

Esimerkiksi Kalalampi–Utunmäen-alueelle ollaan perustamassa uutta luonnonsuojelualuetta ja laatimassa ulkoilupainotteista metsänhoitosuunnitelmaa syksyn aikana.

Tarkoituksena on esimerkiksi korjata viitoitusta ja tehdä metsänhoitotöitä kuten harvennushakkuita. Niillä on tarkoitus esimerkiksi avata maisemia ja polkuja sekä tehdä kasvutilaa vanhemmille puille.

Tavoitteena on myös uusia Kalalammen pitkospuut.

– Pitkospuut ovat menneet aika huonoon kuntoon. Ihmisten liikkuminen alueella on lisääntynyt huomattavasti, ja Kalalampi ansaitsee paremmat polut, Kirsi Hokkanen sanoo.

Kalalammen pitkospuut ovat menneet huonoon kuntoon. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kaupunki hakee ely-keskukselta rahoitusta Kalalammen reitin parantamiseen. Toiveena olisi saada alueelle esteetön reitti. Tavoitteena olisi saada kunnostustyöt valmiiksi ensi vuoden aikana. Hakkuutöihin menee useampi vuosi.

Asukkaat voivat osallistua Kalalampi–Utunmäen alueen suunnitteluun kertomalla mielipiteensä tänään tiistaina järjestettävällä metsäkävelyllä tai vastaamalla verkkokyselyyn. Kaikille avoin metsäkävely alkaa kello 16 Utunmäentien päästä.

Kalalammella liikkuu paljon ulkoilijoita. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kymijoen ulkoilureitti lähes valmis

Myös Kymijoen varrelle rakennettava, 25 kilometrin pituinen Kymijoen ulkoilureitti on lähes valmis. Ulkoilureitin kunnostaminen aloitettiin kesällä 2018.

Rakentamatta ovat vielä Sääksniemen lenkki ja Keltin voimalaitoksen pohjois- ja eteläpuoliset osat. Kouvola hakee ely-keskukselta rahoitusta, jotta reitin loput osuudet saataisiin valmiiksi ensi vuonna.

Kymijoen ulkoilureitillä voi myös pyöräillä. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Lokakuun puolivälissä reitille valmistui Rantakulma-Niskalan osuus. Vaikka ulkoilureittiä ei ole vielä otettu virallisesti käyttöön, siellä käy jo paljon liikkujia.

– Väkeä on riittänyt, ja reittiä on kehuttu kovasti sosiaalisessa mediassa. Se on saanut paljon positiivista palautetta, Kirsi Hokkanen sanoo.

Kymijoki on Etelä-Suomen pisin joki. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Myllypuron luontopolulle uusi pinta

Lisäksi Kouvolan vanhimpien reittien joukkoon kuuluvaa Myllypuron luontopolkua on tarkoitus parantaa Kiehuvassa. Parikymmentä vuotta vanhaa reittiä olisi tarkoitus päällystää soralla vielä tänä vuonna. Tähän asti polulla ei ole ollut ollenkaan soraa.

– Se on ollut sellaista saviliejua ja puiden juuria. Päällystämällä siitä tulisi helpommin käveltävä. Polku on kulunut niin pahasti vuosien saatossa, että se on ruvennut olemaan jo hankala, Hokkanen sanoo.

Polun päällystäminen on osoittautunut arvioitua kalliimmaksi, joten se on päätetty tehdä useassa erässä. Ensimmäiseksi tarkoituksena on päällystää polun pahiten kulunut osuus joen varrella.

Ensi vuonna reitille on tulossa uudet opasteet.