1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tartuntataudit

Kaupunginhallitus sai tuntuvasti lisää valtaa Jyväskylän epidemiatoimiin – Koulujen, päiväkotien, asuntojen, ehkä jopa kauppakeskuksien sulkeminen KH:n peukalon alle

Tartuntatautilain mukaista toimivaltaa siirretään sosiaali- ja terveyslautakunnan alaiselta yksilöasiainjaostolta kaupunginhallitukselle

tartuntataudit
Kasvomaskisuosituksesta kertova kyltti bussipysäkillä Jyväskylässä.
Jyväskylän julkisissa tiloissa on voimassa laaja kasvomaskisuositus.Heli Kaski / Yle

Jyväskylän kaupunginvaltuusto on päättänyt siirtää kaupunginhallituksen käsiin toimivaltaa, joka aiemmin on ollut sosiaali- ja terveyslautakunnan alaisella yksilöasiainjaostolta.

Käytännössä kaupunginhallituksen valta päättää koronarajoituksista Jyväskylässä kasvaa tuntuvasti.

Toimivallan siirron myötä kaupunginhallitus voi nyt tartuntatautilain mukaisesti päättää toimialueellaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden, oppilaitosten, päiväkotien, asuntojen ja vastaavien tilojen sulkemisesta ja yleisten kokousten tai yleisötilaisuuksien kieltämisestä.

Tartuntatautilakia ollaan parhaillaan muuttamassa siten, että kunnan toimivalta rajoitustoimien osalta laajenee osin myös elinkeino- ja yhdistystoimintaa koskevaksi.

Kunnan toimivalta pandemiatilanteessa perustuu tartuntatautilakiin. Kunnan kannalta laissa määriteltyjä tärkeitä toimijoita ovat kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri ja rajoituksia asettava, kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin, joka valtuuston maanantain päätöksen myötä on jatkossa kaupunginhallitus.

Toimivallan siirtoa perusteltiin koronatilanteen nopeilla muutoksilla.

Lue seuraavaksi