Hyppää sisältöön

Terrafame ottaa sateiden jatkuessa kolmannen kipsisakka-altaansa käyttöön – ympäristölupa puuttuu vielä

Valvoja: yhtiöllä on velvollisuus hallita ympäristöturvallisuutta vaikka luvitus ei olisi kunnossa.

Terrafamella varaudutaan ottamaan uusi kipsisakka-allas käyttöön, vaikka ympäristölupa vielä puuttuu. Arkistokuva. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Monimetalliyhtiö Terrafame varautuu ottamaan uuden kipsisakka-altaan käytöön, vaikka uusi ympäristölupa ei ole vielä valmis.

Yhtiö odotti ympäristölupaa jo keväällä, mutta Pohjois-Suomen aluehallintovirasto arvioi lupapäätöksen valmistuvan vasta ensi vuoden alkupuolella.

Jos Terrafame joutuu käynnistämään Sotkamon kaivosalueen vesien neutralointiprosessin syksyn sateiden takia, se tarvitsee kipsisakka-altaan käyttöön. Samalla yhtiö toimii luvanvastaisesti.

Lupaa on odotettu pitkään, sanoo ympäristöasiantuntija Riina Päätalo Kainuun Ely-keskuksesta. Ely-keskus vastaa Terrafamen ympäristöluvan valvonnasta.

– Se on totta, että kipsisakka-allas numero kolmosella ei ole ympäristölupaa. Se on rakennettu ja turvallinen ottaa käyttöön. Yhtiöllä on velvollisuus hallita ympäristöturvallisuuteen liittyviä riskejä, vaikka toiminnalle ei olisi lupaa, Päätalo summaa.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.