1. yle.fi
  2. Uutiset

JHL valittaa Oulun ulkoistamistamispäätöksestä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen – liitto vetoaa äänestyksen laillisuusvirheeseen

Jukisten ja hyvinvointialojen liitto JHL riitauttaa Oulun kaupungin päätöksen ulkoistaa ateria- ja puhtauspalvelut.

ulkoistaminen
Päivi Niemi-Laine
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen mukaan Oulun kaupunginvaltuuston ulkoistamisäänestyksessä tehtiin virhe. Arkistokuva. Thomas Hagström/YLE

JHL:n mukaan Oulun kaupunginvaltuuston päätös tehtiin kokouksessa virheellisessä järjestyksessä eli päätöksenteossa on tapahtunut laillisuusvirhe. JHL:n Oulun kunta-alan yhteisjärjestö on tehnyt päätöksestä kunnallisvalituksen Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle. JHL pyytää hallinto-oikeutta kumoamaan päätöksen sekä kieltämään päätöksen täytäntöönpanon.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen mukaan kaupunginvaltuuston kokouksen äänestyksessä tehtiin virhe, kun kaupunginvaltuusto ei hyväksynyt kokouksessaan ennen äänestämistä kuntalaista poikkeavaa äänestystapaa eikä äänestysjärjestystä.

– On ilmeistä, että kaupunginvaltuusto on rikkonut äänestysmenettelyssä sekä kuntalakia että kaupungin hallintosääntöä. Vaadimme ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistamisesta tehtyä päätöstä asetettavaksi välittömästi täytäntöönpanokieltoon, Niemi-Laine kertoo.

Oulun kaupunginvaltuusto päätti 5. lokakuuta kilpailuttaa ateria- ja puhtauspalvelunsa siten, että Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksen ateria- ja puhtauspalvelutuotannon koko henkilöstö siirtyisi liikkeenluovutuksella kilpailutuksen voittaneelle palveluntuottajalle.

Oulun kaupunki on perustellut ulkoistamista säästöillä. Ne ovat samalla osa ulkopuoliselta konsulttitoimisto Perlaconilta tilattuun selvitykseen liittyviä suosituksia.

JHL on ehdottanut Oululle, että kaupunki perustaisi ateria- ja puhtauspalveluihin oman inhouse-yhtiön. Se voisi sote-uudistuksen myötä mahdollisesti palvella myös sairaanhoitopiiriä ja muuta sote-sektoria.

– Olemme puhuneet Oulun kaupungille siitä, että pääsisimmekö yhdessä jatkoneuvotteluihin kehittämään Oululle inhouse-mallia, joka olisi kustannustehokkaampi. Olemme tulleet tähän johtopäätökseen sitä kautta, että esimerkiksi Mätsälässä konsulttiyhtiö on esittänyt, että ateria- ja puhtauspalvelut on hyvä palauttaa takaisin, koska se tulee halvemmmaksi kunnalle.

Lue seuraavaksi