1. yle.fi
  2. Uutiset

Näin pääkaupunkiseudun joukkoliikenne muuttuu: kausilipun hinta nousee, kertalippu säilyy lähes entisellään ja vuosilipun saa halvemmalla – lisäksi vuoroja karsitaan

30 päivän kausilippu nousee kolmella eurolla, mutta vuosilipun saa jatkossa kymmenen kuukauden hinnalla.

Matkakortit ja -liput
Matkalippu HSL:n sovelluksessa puhelimessa.
HSL muuttaa kausilippujen hintoja. 30 päivän lippu kallistuu, mutta 12 kuukauden lippuhinta halpenee. Kertalipuissa ikäihmiset menettävät ruuhka-aikojen ulkopuolisen alennuksen.Silja Viitala / Yle

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä nostaa kolmella eurolla 30 päivän kausilipun hintaa ensi vuoden alussa. Päätös syntyi HSL:n hallituksen kokouksessa tänään tiistaina äänestyksen jälkeen.

Vasemmistoliiton, sosialidemokraattien ja vihreiden edustajat olisivat halunneet siirtää päätöksen tekemistä myöhemmäksi. Äänestyksen jälkeen tulos oli tasan 7–7, jolloin puheenjohtajan kanta ratkaisi.

– Teemme maltilliset korotukset ja päätös helpottaa sekä HSL:n että omistajakuntien tilannetta tänä vaikeana korona-aikana, sanoo kuntayhtymän hallituksen puheenjohtajan Risto Rautava (kok.).

Hänen mukaansa myös ensi vuodesta on tulossa vaikea.

Kertalippujen hinnat säilyvät muutoin entisellään, mutta yli 70-vuotiaat menettävät ruuhka-aikojen ulkopuolisen alennuksen. Yli 70-vuotiaat ovat saaneet kertalipun puoleen hintaan kello 9–14 välillä.

Yli 70-vuotiaille annetaan jatkossa opiskelijoiden tavoin 45 prosentin alennus 30 päivän kausilipuista.

HSL kannattaa tarkastusmaksun nostoa nykyisestä 80 eurosta 100 euroon. Valtio päättää asiasta myöhemmin. Tarkastusmaksua on edellisen kerran korotettu vuonna 2007.

Vuoden voimassa oleva lippu halpenee: nykyisen 12 kuukauden lipun saa 11 kuukauden hinnalla, mutta jatkossa sen voi ostaa 10 kuukauden lipun hinnalla.

Kuntayhtymän taloutta pyritään paikkaamaan bussiliikenteen vuoroja harventamalla. Vuoroja karsitaan etenkin reiteiltä, jotka ovat päällekkäisiä raitiovaunuliikenteen kanssa.

Hintojen muutoksilla HSL:n arvioidaan saavan noin neljä miljoonaa euroa lisätuloja.

Ikäihmisiä muutos harmittaa

Ikäihmiset pitävät poistuvaa etuutta harmillisena.

– Tämä HSL:n ratkaisu on aivan päinvastoin mitä vanhusneuvosto Helsingissä ja muualla on esittänyt. Meillä on yhteinen pääkaupunkiseudun vanhusneuvostojen kanta, jossa on nimenomaan pyritty saamaan kunnon alennus ja kaikkina kellonaikoina myös näihin kertalippuihin, mutta ei näytä etenevän. Siellä on nyt kova linja HSL:n hallituksessa, sanoo Helsingin vanhusneuvoston jäsen Olli Salin Eläkeläiset ry:n Helsingin aluejärjestöstä.

Salinin mukaan päätös vaikeuttaa monien vanhusten liikkumista. Edestakainen matka maksaa jatkossa 5,60 euroa aiemman 2,80 euron sijaan. Pienissä tuloissa tuplaantuminen tuntuu monen eläkeläisen kukkarossa.

Korjaus 27.10. klo 13.32 Lisätty myös sosialidemokraatit siirrosta äänestäneisiin.

Voit keskustella aiheesta 28.10. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Tällaisia muutoksia suunnitellaan pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen: kausilippu kallistuu, mutta vuosilippu halpenee ja kertalippu säästymässä korotukselta

Kiperiä päätöksiä edessä: matkustajamäärät tippuvat, mutta rahaa on saatava – nousevatko lippujen hinnat HSL:n joukkoliikenteessä?

Joukkoliikenteen lippujen hinnat voivat nousta rajustikin eri puolilla Suomea – liikenneprofessorin mukaan hintojen nostaminen olisi ampumista omaan jalkaan

Lue seuraavaksi