1. yle.fi
  2. Uutiset

Nyt puhuu Matti Nykäsen kiistellyn muistomerkin suunnittelija – "Hän ei ollut maassa seisova pronssipatsas vaan kevyempi, tuulten riepoteltavissa"

Jyväskylään pystytettävän Matti Nykäsen kiistellyn Höyhen-muistomerkin suunnittelija toivoo, että ajan kanssa hankkeen vastustajatkin näkevät teoksessa hyviä puolia.

Matti Nykänen
Havainnekuva Kaarina Kaikkosen taideteoksesta Höyhen: ehdotus Matti Nykäsen muistomerkiksi.
Havainnekuva Jyväskylän Hippoksen liikuntapuistoon suunnitellusta Höyhen-nimisestä Matti Nykäsen muistomerkistä.Jyväskylän kaupunki

Helsingissä asuva taiteilija, kuvanveistäjä Kaarina Kaikkonen sai herätä tiistaina hyviin uutisiin, kun Jyväskylän kaupunginvaltuusto oli maanantai-iltana päättänyt, että mäkilegenda Matti Nykäsen muistomerkki toteutetaan Kaikkosen Höyhen-suunnitelman mukaisesti.

– Parhaani yritin, ja totta kai on mukavaa, että olen tällaisen tilauksen saanut. Oli suuri kunnia tulla kutsutuksi tähän suunnittelukilpailuun, Kaikkonen toteaa.

Kaikkonen kertoo, että aiheena Matti Nykänen innosti "tietenkin", onhan kuvanveistäjä jännittänyt mäkihyppykisoja Suomen puolesta vaikka kuinka monta kertaa.

Jyväskylän Hippoksen liikuntapuistoon pystytettävän teoksen muotokieli käy ilmi oheisesta havainnekuvasta. Muistomerkki noudattelee höyhenen hahmoa ja rakentuu useista vierekkäisistä suksenkaltaisista muodoista.

Näköispatsaan kannattajat varpaillaan

Hanke herättänyt Nykäsen kotikaupungissa Jyväskylässä intohimoja, kun perinteisemmän veistostaiteen ystävät ovat vaatineet, että myyttisen mäkimiehen ja hänen urheilu-uransa kunniaksi pystytetään näköispatsas.

– Minulle näköispatsas ei ole ajatuksena niin kiinnostava. Tunnetta ja symbolisia tasoja ei pysty tyypillisellä miehen ulkonäköispatsaalla ilmaisemaan samalla tavoin, Kaikkonen sanoo.

Julkisiin tiloihin toteutettavalle taiteelle tyypillistä on, että yleisö ei ole samalla tavalla valmiiksi vastaanottavaista kuin museoissa. Kaikkonen toivookin avaraa mieltä niiltä, joita muistomerkkisuunnitelma ei miellytä. Ehkä hekin ajan kanssa näkevät teoksessa myös hyviä puolia.

"Hänen elämänsä kosketti minua"

Mutta mistä kuvanveistäjä sai idean Höyhen-suunnitelmaansa? Yksi ulottuvuus on peräisin keveydestä ja lentämisen haaveesta, mutta yllättäen tärkeänä innoittajana toimi laulajanakin kunnostautuneen Nykäsen versioima hengellisen musiikin klassikko Maan korvessa kulkevi lapsosen tie.

Kappale kuvaa pimeässä korvessa kivistä tietä vaeltavaa ihmislasta, jonka vierellä käy enkeli. Kaikkosen mukaan laulu sopii Nykäsen elämän paljon julkisuudessa olleisiin traagisiinkin puoliin.

– Hänen elämänsä kosketti minua. Minusta hän ei ollut jalat maassa seisova pronssipatsas vaan kevyempi, tuulten riepoteltavissa, Kaikkonen sanoo.

Jyväskylän kaupungin arvion mukaan Höyhen-muistomerkki paljastetaan todennäköisesti vuonna 2022.

Lue lisää aiheesta:

Näköispatsas vai nykytaidetta? Muistomerkeistä on riidelty vuosikymmenet, nyt kiistakapulana on Matti Nykäsen muistomerkki Jyväskylässä

Päätöstä Matti Nykäsen muistomerkistä odotetaan yhä – Höyhen-teosta täydennettiin näköiselementillä

Lue seuraavaksi