1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentokentät

Rovaniemen ja Oulun lentoasemille ultraviolettivalopuhdistimet

Finavian mukaan desinfiointilaitteet nopeuttavat tavaralaatikoiden puhdistusväliä ja menetelmä myös säästää rahaa.

Finavia on testannut UVC-desinfiointilaitteita Helsinki-Vantaalla. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Rovaniemen ja Oulun lentoasemien turvatarkastuspisteisiin asennetaan ultraviolettivaloon perustuvat desinfiointilaitteet.

Lentokenttäyhtiö Finavia on kokeillut UVC-laitteita Helsinki-Vantaalla syyskuun alusta lähtien ja on saanut kokeilusta rohkaisevia kokemuksia. Yhtiön mukaan turvatarkastuslaatikoiden desinfiointi on sujunut nopeasti ja puhdistustulokset ovat olleet hyviä.

− Rovaniemen ja Oulun lentoasemien turvatarkastuksiin asennettavat desinfiointilaitteet nopeuttavat tavaralaatikoiden puhdistusväliä. Menetelmä myös säästää kustannuksia, Finavian verkostoliiketoiminnan johtaja Jani Jolkkonen sanoo tiedotteessa.

Jolkkosen mukaan UVC-desinfiointi on hyvä lisä perinteisten puhdistusmenetelmien rinnalle.

UVC-teknologia perustuu ultraviolettivaloon, jota käytetään puhdistukseen elintarviketeollisuudessa ja terveydenhuollossa.

Korona romahdutti lentomatkustuksen

Koronavirus ja sen tuomat tiukat matkustusrajoitukset ovat vaikuttaneet kaikkiin Finavian lentoasemiin. Lento- ja matkustajamäärät romahtivat maaliskuun puolen välin jälkeen kaikilla kentillä.

−Rovaniemen ja Oulun lentoasemilla on ollut jonkin verran lentoliikennettä, mikä mahdollistaa uuden teknologian testaamisen, Jolkkonen sanoo.

Kyse on tällä hetkellä vielä pilottivaiheesta, joten laatikoita puhdistetaan edelleen myös tavalliseen tapaan. Testattavana on myös muita puhdistuslaitteita.