Hyppää sisältöön
Oulun Saarelan veistospuistoOulun Saarelan veistospuistoOulun Saarelan veistospuistoOulun Saarelan veistospuistoOulun Saarelan veistospuistoOulun Saarelan veistospuistoOulun Saarelan veistospuistoOulun Saarelan veistospuistoOulun Saarelan veistospuistoOulun Saarelan veistospuistoOulun Saarelan veistospuistoOulun Saarelan veistospuistoOulun Saarelan veistospuistoOulun Saarelan veistospuistoOulun Saarelan veistospuistoOulun Saarelan veistospuisto

Parhaat vuotensa nähnyt veistospuisto

Tämä oli ennen paikka, jonne taiteilijat saivat vapaasti tuoda luomuksiaan. Nyt uusi isäntä aikoo pistää paikat kuntoon.

Oulun Saarelassa sijaitseva veistospuisto vie kulkijan mystiselle löytöretkelle. Kulahtaneen ulkoilmagallerian teokset löytyvät polkujen varrelta, kasvillisuuden keskeltä.

Veistoksia voi löytää yllättävistä paikoista.

Tämä puu-ukko tuijottaa vierailijoita korkean risukon keskeltä. 2000-luvun alussa avatun ulkoilmagallerian veistokset ovat säiden armoilla.

Se näkyy varsinkin puuveistoksissa.

Alkuvuosina kävijöitä oli tuhansia.

Nyt puiston veistokset ilahduttavat lähinnä paikallisia asukkaita.

Puisto on Oulun kaupungin omistama. Ennen kuin se avattiin, kaupunki rakensi saaressa sijaitsevaan metsikköön polut ja raivasi tiheät pusikot taiteijoiden töiden sijoituspaikaksi.

Kaupunki ei ole kunnostanut paikkaa enää vuosiin. Teokset elävät omaa kiertokulkuaan yhdessä luonnon kanssa.

Saarelan veistospuisto on kokenut olemassa olonsa aikana myös ilkivaltaa. Erityisesti Aku Ankan kaltoinkohtelu herättää kummastusta.

Painavasta betonista tehty Martti Väänäsen Aku Ankka on jatkuvan ilkivallan kohde. Joku kaataa sen aina nostamisen jälkeen.

Aluksi alueen teoksista oli olemassa kartta.

Nyt teosten bongaaminen vaatii löytöretkiä sankan kasvillisuuden seassa.

Monet teoksista on tehty erilaisiin tapahtumiin. Sen jälkeen ne ovat päätyneet osaksi veistospuistoa.

Liminkalainen taidemaalari Teijo Hildén osti kesällä puiston vieressä olevan talon. Se on painin olympiavoittaja Yrjö Saarelan vanha kotitila. Samalla Hildénistä tuli veistospuiston uusi isäntä.

Tällä hetkellä puisto on vähän säälittävän näköinen, mutta kyllä siitä tekemällä saa kunnollisen paikan.

Teijo Hildén

Veistospuiston alullepanija, 74-vuotias Erkki Halvari, on tyytyväinen tilanteeseen. Hän sai työlleen nuoremman jatkajan.

Halvarin oma teos "Kahlittu uni" kestää aikaa. Se on tehty betonista.

Hildén sai parisataa vuotta vanhan tilan 8 000 eurolla huutokaupassa. Aiemmin kiinteistössä oli vuokralaisena Halvarin taidegalleria.

Vanhan maalaistalon, piharakennuksen ja veistospuiston kunnostaminen alkaa ensi vuonna. Luvassa on kulttuuritapahtumia ja kesäkahvila.

Tekijät

Teksti, kuvat ja videotJuha Hintsala