Hyppää sisältöön

Miksi Alvar Aallon suunnitteleman, vastaremontoidun Valtiontalon ympärillä myllätään taas? – Omistaja: "Kyse on ulkoseinän eristyksestä"

Alvar Aallon suunnittelema Valtiontalo sijaitsee Jyväskylän keskustassa Kilpisenkadulla.

Korjaussuunnitelmien valmistuttua tarkentuu myös urakan aikataulu. Kuva: Heli Kaski / Yle

Jyväskylässä Alvar Aallon suunnittelemassa ja vastikään perusteellisesti kunnostetussa Valtiontalossa parannetaan rakennuksen juuressa ulkoseinän eristystä, kertoo rakennuksen omistavan Järvi-Suomen Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Tomi Nieminen.

Talon sisäpihalla on sen vuoksi kaivettu seinänvierustoja tällä viikolla auki.

Niemisen mukaan talon alkuperäinen seinälinja on mennyt maan sisään, eikä tiukkojen suojelumääräysten mukaan tehdyssä remontissa eristekerrosta ole aiemmin voinut nostaa seinälle näkyviin.

Taloa kunnostettaessa myös vedenohjausta on parannettu. Maanpinta on nyt seinän vieressä alkuperäistä korkeammalla, toteaa Nieminen.

Hän sanoo, että seinän vierustassa käytetty kivituhka on syksyn tullen imenyt tehokkaasti kosteutta, mutta johtanut sitä samalla näkyvästi talon seinän alaosaan.

Nieminen luonnehtii, että nyt tehtävä remontti on tasapainoilua vanhojen rakennusmateriaalien ja -tekniikoiden ja nykykäytäntöjen välillä.

– Kun seinälinja on auki suunnittelijat käyvät katsomassa tilanteen ja tekevät korjaussuunnitelman. Sen mukaan parannus tehdään. Suunnitelman valmistuttua tarkentuu myös työn aikataulu, kertoo Nieminen.

Pahoin rapistumaan päässeen arvorakennuksen kunnostustyöt valmistuivat kesällä.

Valtiontalossa toimii muun muassa majoituspalveluja tarjoava Forenom, Jyväskylän seurakunta ja Yle.

Lue lisää:

.
.