1. yle.fi
  2. Uutiset

Jaana Tuominen nousemassa EK:n hallituksen puheenjohtajaksi

Tuominen on työskennellyt aiemmin muun muassa Fiskarsin toimitusjohtajana.

työnantajajärjestöt
Jaana Tuominen
Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) vaalivaliokunta esittää Jaana Tuomista hallituksen puheenjohtajaksi. Edustajiston syyskokous tekee päätöksen 18. marraskuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) vaalivaliokunta esittää Jaana Tuomista EK:n hallituksen puheenjohtajaksi. Järjestön edustajiston on määrä päättää asiasta syyskokouksessaan 18. marraskuuta.

Tuominen on tällä hetkellä Finnairin hallituksen jäsen. Vuosina 2017–2020 hän on työskennellyt Fiskarsin toimitusjohtajana ja tätä ennen muun muassa Pauligin konsernijohtajana.

EK:n hallituksessa Tuominen on istunut vuosina 2016–2017. Noina vuosina hän oli myös EK:n jäsenliiton, Elintarviketeollisuusliiton puheenjohtaja.

Tällä hetkellä EK:n hallitusta johtaa Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark. Hän aloitti tehtävässä vuoden 2019 alusta.

Ensimmäinen nainen tehtävässä

Vaalivaliokunta perustelee, että Jaana Tuomisella olisi "vahva ja monipuolinen liikkeenjohdon kokemus globaalissa toimintaympäristössä toimivista perhe- ja pörssiyrityksistä".

Hänellä katsotaan olevan myös mittava kokemus kotimarkkinoista ja suomalaisille merkityksellisistä brändeistä.

Jos EK:n edustajisto vahvistaa Tuomisen valinnan, se tekee samalla historiaa. EK:n tai sen edeltäjien – Suomen yleisen työnantajaliiton, Suomen työnantajain keskusliiton (STK), Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton (TT), Liiketyönantajain keskusliiton (LTK) ja Palvelutyönantajien (PT) – johtorooleihin ei ole vielä kertaakaan valittu naista.

Myös nykymuotoiset palkansaajakeskusjärjestöt eli Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ja korkeastikoulutettujen Akava ovat olleet toistaiseksi miesten johtamia.

Lue myös:

Harrit, Matit ja Ollit hallitsevat yhä työnantajaliittoja – Muutos on hidasta, koska nainen on edelleen harvinaisuus yritysjohtajana

Lähteet: Mansner, Markku (2007): "Suurlakosta Euroopan unioniin. Vuosisata työnantajatoimintaa." Helsinki. Elinkeinoelämän keskusliitto.

Lue seuraavaksi