1. yle.fi
  2. Uutiset

Golf on korona-ajan suuria voittajia – "Tämä on ollut kaikkien aikojen golfkesä", sanoo lajiliiton puheenjohtaja

Golfin harrastajamäärä on päättymäisillään olevan sesongin aikana kasvanut huomattavasti. Tällä hetkellä rekisteröityneitä harrastajia on Suomessa enemmän kuin koskaan.

golf
Jyväskyläläinen Tuula Kauhanen golfaa Muuramessa sadatta kertaa tälle vuotta.
Jyväskyläläinen Tuula Kauhanen on päättymäisillään olevan sesongin aikana ehtinyt pelata yli sata kierrosta golfia.Niko Mannonen / Yle

Arkinen maanantai, lokakuun viimeiset päivät käsillä, taivas harmaana ja Muuramessa kenttä täynnä golfin pelaajia. Niin täynnä, ettei enempää juuri mahtuisikaan.

– Kentälle mahtuu tänään 150 pelaajaa, ja ajanvarauksen mukaan siellä on 130. Todella hyvä tilanne, sanoo Muurame Golfin toimitusjohtaja Joonas Nieminen.

Silmä kertoi sen jo kesällä, ja tilastot vahvistavat näkymän: golf on korona-ajan suuria voittajia.

Golfin harrastajamäärä on päättymäisillään olevan sesongin aikana kääntynyt jyrkkään nousuun. Harrastajia on Suomessa enemmän kuin koskaan.

– Tämä on ollut kaikkien aikojen golfkesä. Olemme todella iloisia ja tyytyväisiä, että suomalaiset ovat löytäneet ulkoliikunnan ja golfin, sanoo Golfliiton puheenjohtaja Hanna Hartikainen.

Golfliiton elokuun lopussa tekemien jäsentilastojen mukaan golfseurojen jäsenmäärä on kasvanut viime elokuiseen tilastoon verrattuna lähes 8000 harrastajalla. Rekisteröiteröityneitä harrastajia on lähes 150 000.

Golfin harrastajamäärä ylitti 140 000 rekisteröityneen harrastajan määrän vuonna 2010. Jo ennen 2010–luvun puoliväliä harrastajamäärä kääntyi laskuun. Lasku taittui niukasti prosentin kasvuun viime vuonna.

"Kevättalvella valmistauduttiin täysin toiseen suuntaan"

Golfliittoon kuuluu 128 jäsenseuraa. Jäsenmäärä kasvoi tai pysyi samaan vuoden takaiseen verrattuna 101:ssä seurassa.

Muurame Golfin kentällä on kuluneen sesongin aikana pelattu ennästysmäärä kierroksia, yli 40 000. Uusia jäseniä seuraan on kuluneen vuoden aikana tullut lähes 200.

Muurame Golfin toimitusjohtaja Joonas Nieminen poseeraa kenttänsä edustalla.
Muurame Golfin toimitusjohtaja Joonas Nieminen.Niko Mannonen / Yle

Muurame Golfin toimitusjohtaja Joonas Nieminen myöntää, että koronakevään tuoman epävarmuuden jälkeen kauden tilastorivi on yllättävä.

– Kevättalvella valmistauduttiin täysin toiseen suuntaan. Mietimme kuinka paljon harrastajamäärät laskevat, kuinka täällä pystyy pelaamaan ja saadaanko pitää ravintolaa tai kenttää ylipäänsä auki, kertaa Nieminen.

Kesän koittaessa kuva harrastajamäärien kasvusta alkoi kirkastua.

– Me havaitsimme se touko-kesäkuun vaihteessa, että harrastajamäärät ovat lähteneet kasvuun, kertoo Golfliiton puheenjohtaja Hanna Hartikainen.

Nuoria pelaajia tullut runsaasti kentille

Viime vuosikymmenen lopulla nuorten pelaajien vähäinen määrä oli aito huoli lajipiireissä. Kuluneen vuoden aikana nuoria pelaajia on tullut lajin pariin huomattavasti lisää.

Tilastojen mukaan puolet vuoden 2020 aikana tulleista uusista pelaajista on alle 30–vuotiata, joista alle 21–vuotiaita junioreita on yli 2300.

– Erityisen iloinen olen siitä, että tyttöjen jäsenmäärä kasvoi yli 20 prosenttia, ja poikienkin lähes 20 prosenttia, iloitsee Golfliiton puheenjohtaja Hanna Hartikainen.

Nuorten pelaajien kasvanut määrä on ollut kentillä silminnähden haivaittavissa.

– Se on ihan hyvä tämän lajin jatkuvuuden kannalta, pohtii Muuramessa pelaamassa ollut jyväskyläläinen Tuula Kauhanen.

Pitkän kauden päätteeksi käärittävä hihat

Harrastajamäärän kasvun lisäksi golfissa on saatu nauttia pitkästä kaudesta. Muuramessa kenttä avattiin huhti-toukokuun vaihteessa, ja lokakuun viimeisinä päivinä kenttä on edelleen täynnä pelaajia.

Harrastajilta tulee myös runsaasti painetta jatkaa kautta edelleen.

– Kai se lumisade on, mikä tämän kauden pysäyttää, naurahtaa Muurame Golfin toimitusjohtaja Joonas Nieminen.

Jatkossa golfseurojen on käärittävä hihansa, ettei harrastajamäärien kasvu jää yhden kesän ihmeeksi.

– Työtä on ryhdytty tekemään jo kuluneen kauden aikana. Talviharjoittelua, yhteydenpitoa ja kohti kevättä lähdetään taas houkuttelemaan uusia pelaajia lajin pariin, kertoo Hanna Hartikainen.

Lue seuraavaksi