Hyppää sisältöön

Meri-Lapissa kerätyn poltettavan jätteen hinta nousee yhdessä yössä 34 prosenttia – Oulun Laanilan uusi sopimus on reilusti aiempaa kalliimpi

Muualla Lapissa Laanilan laitoksen kanssa tehdyistä sopimuksista käytetään optiovuodet, minkä ansiosta poltettavaksi viedyn jätteen hinta nousee huomattavasti maltillisemmin.

Kuvituskuva: Poltettavan jätteen energiahyödyntämisestä on tulossa entistä kalliimpaa. Kuva: Rain Kooli

Merilappilaisten jätemaksut todennäköisesti nousevat ensi vuonna. Nousupaine johtuu siitä, että Ouluun Laanilan ekovoimalaitokselle toimitettavan poltettavan jätteen hinta nousee 34 prosenttia nykyisestä.

– Noin iso korotus kertoo siitä, että nyt on myyjän markkinat, kommentoi Perämeren Jätehuollon toimitusjohtaja Tuija Ahrikkala.

Perämeren Jätehuolto kilpailutti poltettavan jätteen energiahyödyntämisen viime kesänä ja halvin tarjous tuli Ruotsista.

Suomen ympäristökeskus ei antanut jätteelle vientilupaa

Suomen ympäristökeskus ei kuitenkaan antanut jätteelle vientilupaa.

– Ympäristökeskuksen mukaan ruotsalaisen tarjouksen olisi täytynyt olla 60 prosenttia Oulun tarjousta halvempi. Kun tarjouksen on oltava myös laadultaan vastaava, niin tällainen hintaero ei ole mahdollinen, Ahrikkala sanoo.

Ahrikkalan mukaan ruotsalainen tarjous oli viisi prosenttia ja 50 000 euroa Laanilan tarjousta halvempi. Hän harmittelee, että kansallisen laintulkinnan vuoksi halvempia palveluja kuntalaisten eduksi ei voi hyödyntää rajan yli.

– Kuntalaisten on jo vaikea ymmärtää sitä, että jäte- ja energiayhtiölle joutuu maksamaan jätteen energiahyödyntämisestä, hän toteaa.

Yksityinen sektori voi viedä jätettä

Ahrikkalan mukaan jätteiden viennissä yksityinen ja julkinen sektori ovat eri asemassa.

– Suomesta viedään aiempaa enemmän jo nyt yritysten jätettä edullisemman hinnan takia Ruotsiin käsiteltäväksi, mutta asumisessa syntyvälle poltettavalle jätteelle ei vientilupia ole juurikaan annettu, hän sanoo.

Perämeren Jätehuolto vastaa Kemin, Keminmaan, Tornion, Tervolan ja Ylitornion jätteiden käsittelystä sekä Kemissä jätteiden kuljetuksesta.

Perusastian tyhjennyksen hinta nousee 40 sentillä

Ahrikkalan mukaan ensi vuonna omakotitalossa olevan 240 litran astian tyhjennyksen hinta nousee 40 sentillä. Kahden viikon välein tyhjennettävän astian hinta nousee vuodessa 11 eurolla.

Kerros- ja rivitaloissa yleisesti käytössä olevan 600 litran astian tyhjennyskerran hinta nousee noin 90 sentillä.

Hinnankorotuksia ei ole vielä päätetty. Jätelautakunta on asettanut ne nähtäville.

Muualla Lapissa isoja korotuksia voi tulla myöhemmin Lapin

Muualla Lapissa poltettavan jätteen hintoihin ei ole tulossa vastaavanlaisia korotuksia ainakaan kahteen vuoteen.

Keski-, Pohjois- ja Itä-Lapin yhdeksän kunnan alueen jätehuollosta vastaavalla Lapin jätehuoltokuntayhtymä Lapecolla on käytössä vielä kaksi optiovuotta sopimuksessaan oululaisten kanssa.

Rovaniemellä, Ranualla ja Pellossa toimivalla Napapiirin Residuum Oy:llä on myös vielä kaksi optiovuotta sopimuksessa Laanilan kanssa.

Residuumin toimitusjohtajan Juha Torvisen mukaan poltettavan jätteen hinnat pysyvät entisellään vuoden 2022 lokakuun loppuun asti.

Sekä Lapecon toimitusjohtaja Osmo Aikio että Torvinen arvioivat, että sopimusten uusimisten myötä isotkin hinnankorotukset ovat myöhemmin todennäköisiä.

.
.