1. yle.fi
  2. Uutiset

Palvelualojen työnantajat löi pöytään synkän luvun – kuluvan vuoden aikana katoaa lähes 10 000 työpaikkaa

Suurin osa vähennyksistä on Paltan mukaan vielä edessäpäin.

talous
Autio messukeskus.
Koronapandemia on vaikuttanut moniin palvelutoimialoihin. Kuvassa autio aulatila Helsingin messukeskuksessa elokuussa.Tiina Jutila / Yle

Koronapandemia on vaikuttanut tänä vuonna voimakkaasti myös moniin palvelutoimialoihin, kuten henkilöliikenteeseen, matkailuun, tapahtuma-alaan ja henkilökohtaisiin palveluihin.

Palvelualojen työnantajien Paltan mukaan vaikutukset ovat edelleen laajenemassa.

Seuraavien kuukausien aikana vaikutukset näkyvät muun muassa teollisuuden huolto-, kunnossapito- ja asennuspalveluissa, arkkitehti- ja insinööripalveluissa, tavaraliikenteessä, henkilöstöpalvelualalla sekä teknisen testauksessa että tutkimus- ja kehityspalveluissa, järjestö luettelee.

– Teollisuuteen ja rakentamiseen kytkeytyvissä palvelualan työtehtävissä työskentelee yli 150 000 suomalaista. Koronaepidemian vaikutukset eivät ole vielä levinneet voimakkaasti näihin palvelutehtäviin, mutta seuraavien kuukausien näkymät ovat huolestuttavat. Arviomme mukaan näistä toiminnoista katoaa tämän vuoden aikana yhteensä lähes 10 000 työpaikkaa, ja tästä pudotuksesta suurin osuus on vasta edessä, Paltan ekonomisti Lauri Vuori toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa yritys- ja asiantuntijapalveluissa liikevaihdon kehitys säilyy heikkona koko loppuvuoden, ja hallinto- ja tukipalveluissa elpyminen jatkuu hitaana.

Kokonaisuutena yksityisten palvelutoimialojen työllisten määrä ilman kauppaa väheni vuoden kolmannella neljänneksellä jopa 20 000:lla vuodentakaisesta, ja työllisyyden kasvu tulee olemaan myös jatkossa heikkoa.

Yksityiset palvelut työllistävät yhteensä noin miljoona ihmistä Suomessa, mikä on yli puolet koko yksityisestä sektorista.

Palta on palveluyritysten ja -yhteisöjen edunvalvontajärjestö.

Lue seuraavaksi