1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sisäilmaongelmat

Sisäilmaongelmaisen koulun evakkotilat eivät sopineet kahdelle oppilaalle – Ähtärin ratkaisu on erillinen moduulitila samaan pihapiiriin

Ratkaisu pitää herkimmätkin lapset mukana kouluyhteisössä, eikä eristä heitä muista, perustelee kaupunginjohtaja.

Sisäilmaongelmat
Otsonkoululaiset Ähtärin keskustassa ovat evakossa. Koulua käydään kahdessa paikassa koulurakennuksen sisäilmaongelmien takia.
Otsonkoululaiset Ähtärin keskustassa ovat evakossa. Koulua käydään kahdessa paikassa koulurakennuksen sisäilmaongelmien takia. Hanne Leiwo / Yle

Ähtärissä ollaan toteuttamassa harvinaista kahden oppilaan väistötilaratkaisua vielä tämän syksyn aikana.

Otsonkoulun oppilaat ovat olleet viime vuoden alusta saakka evakossa viereisissä rivitaloissa ja sairaalanmäellä. Kaksi oppilasta ei pysty opiskelemaan näissäkään tiloissa.

Otsonkoulu on peruskoulun alakoulu.

Kaupunki aikoo teettää rivitalojen läheisyyteen siirrettävän moduulitilan, jossa voi tarvittaessa käydä koulua useampikin oppilas. Kun uudet tai remontoitavat koulutilat aikanaan valmistuvat, moduuli siirretään muuhun käyttöön, esimerkiksi urheilukentälle.

Inhimillinen päätös

Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäen mukaan siirrettävän moduulin rakentaminen on toteutuessaan inhimillinen päätös Ähtäriltä.

– Se osoittaa, että kaupunki välittää lapsista ja nuorista. Tämä ratkaisu pitää herkimmätkin lapset mukana kouluyhteisössä, eikä eristä heitä muista. Moduulitilassa opiskelevat pystyvät olemaan muiden lasten kanssa välitunneilla ja muun muassa ulkona liikuntatunneilla.

Ähtärin kaupunginhallitus esittää valtuustolle 186 500 euron määrärahavarausta moduulin rakentamiselle. Meno aiotaan kattaa lainanotolla.

Tekninen lautakunta on jo aiemmin lokakuussa valinnut tarjouskilpailun perusteella väistötilan rakennusurakan toteuttajaksi paikallisen rakennusliike Tikkamäen.

Urakkahinta on 185 000 euroa. Rakennusurakan lisäksi moduulin kaapelointi- ja maansiirtokulut ovat noin 1 500 euroa.

Koulukeskuksesta tehtävä päätös

Ähtäri puntaroi parhaillaan, millaisen uuden koulukeskuksen se toteuttaa.

Valtuusto päättää joulukuussa, rakennetaanko ala- ja yläkoululaisille keskustaan kokonaan uusi koulukeskus vai peruskorjataanko koulutilat Otsonkoulun käyttökelpoisista osista tai sairaalanmäen tyhjistä tiloista. Molemmat peruskorjausvaihtoehdot vaativat myös lisärakentamista.

Ähtärin keskustan koulutilat ovat käyttökiellossa sisäilmaongelmien vuoksi. Osa rakennuksista on taas tulossa elinkaarensa päähän.

Uusien perusopetuksen koulutilojen on määrä valmistua vuoden 2023 lopulla.

Lue seuraavaksi:

Kaupunginjohtaja: koulurakentaminen maksimilainalla nostaisi Ähtärin velkaantuneimpien kuntien kärkikastiin

Lähes 500 nimeä uuden koulukeskuksen puolesta Ähtärissä – adressi luovutetaan valtuustolle illalla