1. yle.fi
  2. Uutiset

Homovastaisen lain perusteella nostettu oikeusjuttu kaatui Nigeriassa – syyttäjät eivät saapuneet istuntoon, eikä todistajiakaan löytynyt

Syytteessä oli 47 miestä, jotka otettiin kiinni vuonna 2018.

homoseksuaalisuus
Miehen paljaaseen rintakehään kirjoitettu sana "Freedom".
Pride-marssilla Johannesburgissa vaadittiin vuonna 2017 kaikille Afrikan homoille samanlaista vapautta kuin Etelä-Afrikassa. Kuvituskuva.Kim Ludbrook / EPA

"Julkisen homouden harjoittamisen" vuoksi syytteeseen asetettuja kymmeniä nigerialaismiehiä koskenut oikeusjuttu on rauennut. Oikeusistuin hylkäsi tiistaina koko rikosjutun syyttäjäpuolen puutteellisen toiminnan vuoksi.

Oikeuden päätös tuli sen jälkeen, kun syyttäjät eivät olleet ilmestyneet oikeudenkäyntiin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Jo aiemmin käsittelyn aikana oikeuteen ei ollut saatu todistajia epäillystä rikoksesta kertomaan. Jutun käsittelyä oli lykätty toistuvasti.

Nyt hylättyä oikeustapausta on pidetty merkittävänä ennakkotapauksena Nigeriassa säädetyn homovastaisen lain seurauksista.

Vuonna 2014 maassa säädettiin laki, joka kieltää samaa sukupuolta olevien lemmensuhteet ja homoavioliitot. Seurauksena suhteesta voi olla enimmillään kymmenen vuoden vankeustuomio. Ulkomailla solmitusta homoavioliitosta voi puolestaan saada 14 vuoden vankeustuomion.

Lainsäädäntöä kiristettiin aiemman presidentin Goodluck Jonathanin kaudella. Uutistoimisto Reutersin oikeuslähteiden mukaan Nigeriassa ei ole kyseisen lain perusteella tuomittu oikeudessa vielä ketään.

Islamilaisen sharia-lain perusteella Pohjois-Nigerian alueella on sen sijaan tuomittu homoseksuaaleja esimerkiksi ruoskittaviksi.

Nyt hylätyssä oikeusjutussa oli kyse 47 miehestä, jotka pidätettiin vuonna 2018 hotelliin Lagosissa tehdyn ratsian yhteydessä. Syytetyt sanoivat osallistuneensa syntymäpäiväjuhliin, mutta viranomaisten mielestä kyse oli "homoklubin initiaatiosta".

Vaikka miehet nyt välttyivät tuomiolta, kokevat he maineensa tulleen jo pilatuksi, sillä viranomaiset esittelivät heidät televisioidussa tiedotustilaisuudessa pidätyksiä seuranneena päivänä.

Homoseksuaalisuus ja seksi samaa sukupuolta olevien kesken on julistettu monessa Afrikan maassa laittomaksi ja seurauksena voi olla pahimmillaan kuolemantuomio.

Lue myös:

Etiopiassa koronapandemia pantiin aborttien syyksi – virus on valjastettu monissa Afrikan maissa konservatiivien viestintään

Botswanan korkein oikeus: Homoseksuaaliset suhteet sallittava

Mikä aiheuttaa seksuaalivähemmistöjen vainon Afrikassa? Miksi Kenian homoseksuaalisuuden kieltävää lakia ei kumottu? Toimittaja Liselott Lindström vastasi yleisökysymyksiin

Mistä maailma puhuu -podcast: Keniassa voi joutua jopa 14 vuodeksi vankilaan homoseksuaalisuudesta

Kenia lähellä homoseksuaalisuuden laillistamista – "Haluamme vain elää ilman pelkoa"

Tanska vähentää kehitysapua Tansanialle – taustalla seksuaalivähemmistöjen vastaiset kommentit

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi