Rovaniemellä seitsemän uutta koronatartuntaa – usean tartunnan alkuperä on hämärän peitossa

Infektioylilääkäri on huolissaan siitä, että osassa tapauksista ihmiset ovat olleet töissä, koulussa tai muuten tavanneet muita ihmisiä, vaikka heillä on ollut lieviä, koronainfektioon viittaavia oireita.

Rovaniemellä on todettu viime päivinä viisi tartuntaa, joiden lähdettä ei tiedetä. Kuva: AFP / Lehtikuva

Rovaniemellä on todettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa keskiviikkona. Niistä yksi liittyy jääkiekkoseura Rovaniemen Kiekon tartuntaketjuun ja yksi Ounasvaaran lukiossa tiistaina todettuun tartuntaan. Yhden uuden tartunnan lähde on Lapin ulkopuolella.

– Kaikkiaan viiden viime päivien tartunnan lähde ei ole tiedossa. Yksi näistä on Ounasvaaran lukion tartunnan lähde, infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo.

Vielä viime viikolla useimmat Rovaniemen tartunnat liittyivät Rovaniemen Kiekon juniorijoukkueeseen. Tässä ketjussa on nyt yhteensä 18 tartuntaa. Viime perjantain jälkeen tietoon on tullut viisi tautitapausta, joiden alkuperä ei ole tiedossa.

– Tämä on huolestuttavaa. On käynyt ilmi, että ainakin osassa tapauksista ihmisillä on ollut lieviä, koronainfektioon viittaavia oireita ja he ovat olleet töissä, koulussa tai muuten tavanneet ihmisiä. Pienissäkään oireissa ei pidä mennä kouluun, työpaikoille, päiväkotiin, harrastuksiin tai tavata muita ihmisiä vaan mennään testiin ja odotetaan sen tulosta kotona, Broas sanoo.

Hän korostaa, että nyt Rovaniemellä on syytä muistaa pitää riittävää turvaväliä muihin ihmisiin, käyttää kasvomaskia sisätiloissa ja huolehdittava käsihygieniasta.

Tauti kiihtymisvaiheen kynnyksellä Rovaniemellä

Koronavirustilanne on kiihtymisvaiheen kynnyksellä Rovaniemellä, kerrottiin Lapin sairaanhoitopiiristä keskiviikkona iltapäivällä. Rovaniemellä on todettu tällä viikolla jo kahdeksan tartuntaa, joista kuusi varmistui keskiviikkona.

– Jos ohjeistuksesta ei pidetä kiinni, tauti voi lähteä vilkkaammin liikkeelle, Broas toteaa.

Infektioylilääkäri lisää, että muualla Lapin sairaanhoitopiirin alueella tautitapauksia ei ole ilmennyt viime päivinä.

Tiistaina Rovaniemellä tuli ilmi kaksi koronavirustartuntaa, toinen Ounasvaaran lukiossa ja toinen Nivavaaran koululla. Broaksen mukaan tapaukset ovat samaa tartuntaketjua. Tartuntojen vuoksi Ounasvaaran lukio ja koulutuskeskus Redun Porokadun yksikkö siirtyi etäopetukseen. Lisäksi noin sata opiskelijaa ja viisi opettajaa määrättiin karanteeniin Porokadun oppilaitoksesta. Nivavaaran koulun kahdessa luokassa karanteeniin määrättiin noin 40 oppilasta.

Rovaniemen terveysasemat ruuhkautuivat

Rovaniemen kaupungin terveysasemien palveluissa on tällä hetkellä ruuhkaa. Kaupungin mukaan syynä on koronatartunnoille altistuneiden jäljittäminen, joka vie tällä hetkellä paljon työntekijöiden aikaa. Jäljitystyö vie erityisen paljon työntekijöiden aikaan arviolta kuluvan viikon.

Kaupunki toivoo, että asukkaat ottaisivat yhteyttä terveyspalveluihin ainoastaan kiireellistä hoitoa vaativissa asioissa. Kiireettömissä asioissa pyydetään odottamaan tilanteen rauhoittumista.

Rovaniemellä on ilmennyt viime päivinä useita koronatartuntoja, joihin liittyy runsaasti altistuneita.

Rovaniemen kaupungin koronajäljittäjät soittavat jokaiselle altistuneelle ja antaa tarkemmat ohjeet karanteeniin asettamisesta.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Lue lisää: