1. yle.fi
  2. Uutiset

Näyttelijä Inka Kallén oli läsnä äitinsä kuolinhetkellä: "Se on ollut tähänastisen elämäni kaunein kokemus"

Kallénin mielestä kuolemasta on tärkeä puhua, koska sen kohtaa meistä jokainen.

Inka Kallén
Näyttelijä Inka Kallén oli läsnä äitinsä kuolinvuoteella: "Hetkeen liittyy paljon kiitollisuutta ja rakkautta"
Näyttelijä Inka Kallén oli läsnä äitinsä kuolinvuoteella: "Hetkeen liittyy paljon kiitollisuutta ja rakkautta"

Näyttelijä Inka Kallénin äiti sairasti Alzheimerin tautia viisitoista vuotta. Viimeiset neljä vuotta hän oli hoitokodissa. Äidin kunto huononi vähitellen.

Kallén kertoo, että äidin viimeisen vuoden aikana hän osasi jo varautua siihen, ettei tämä ole läsnä enää kovin kauan.

– Äitiä tavatessa sanoin aina: "Äiti, tiedäthän, että voit lähteä, kun sun aika on. Me pärjätään täällä."

Viime maaliskuussa Inka Kallén oli äitinsä vuoteen äärellä veljensä kanssa, kun äiti nukkui pois. Äiti oli saanut kohtauksia ja hoitokodista oli ilmoitettu, että menehtyminen voi olla lähellä.

Sisarusten tullessa paikalle äiti makasi toisella kyljellään, hengittäminen oli vaikeaa ja hän vaikutti olevan poissa, aivan omassa maailmassaan

– Sanoin äidille, että olemme tässä ja me rakastetaan sua. Yhtäkkiä äidin silmistä alkoi valua kyyneleet. Mä koin tosi vahvasti, että äiti kuulee ja tietää. Sellainen helpotuksen tunne, että hänen on nyt turvallista lähteä, kun olemme siinä veljeni kanssa.

Jossain vaiheessa äidin hengitys kävi niin vaikeaksi, että Kallén koki äidin tarvitsevan tukea. Tytär alkoi toistaa äidilleen, että tämä voi päästää irti, hän on turvassa ja täällä kyllä pärjätään.

– Yhtäkkiä äidin hengitys muuttui höyhenenkevyeksi ja hengitysvälit pitenivät. Lopulta hengitys pysähtyi. Nousimme ylös ja annoimme vielä hänelle suukot. Sen jälkeen äiti vielä huokaisi. Sitten hän ei enää hengittänyt.

Kallén kertoo, että hetkeen liittyy paljon kiitollisuutta ja rakkautta. Se on myös vahvistanut luottamusta tavalla, jota hän ei osaa järjellä selittää.

– Se on ollut mun tähänastisen elämäni kaunein kokemus

Vaikka surukin on ollut läsnä ja äitiä on välillä kovakin ikävä, kuolemaan liittyvä kauneus konkretisoitui hänelle viime syntymäpäivänä. Se oli ensimmäinen ilman äitiä.

– Havahduin ajatukseen: miten kaunista! Syntymäni hetkellä äiti on ollut mua rakkaudella ottamassa vastaan. Ja hänen kuolemansa hetkellä mä olen saanut olla rakkaudella lähettämässä häntä matkaan.

Katso Puoli seitsemän -lähetys tästä:

Näyttelijä Inka Kallén Puoli seitsemän -ohjelman vieraana
Lue seuraavaksi