Hyppää sisältöön

Qatar poimi yhteensä kymmeneltä lennolta naiset pakollisiin gynekologisiin tarkastuksiin – hallitus kommentoi tapausta nyt ensimmäistä kertaa

Qatar perusteli lausunnossaan toimintaansa sillä, että tarkoituksena oli estää "kamalan rikoksen tekijöitä pakenemasta.”

Arkistokuvassa Hamadin kansainvälinen lentokenttä Dohassa. Kuva: AOP

Kohu Qatarin viranomaisten suorittamista, naisiin kohdistuneista intiimeistä lääkärintarkastuksista paisuu.

Australian ulkoministeri Marise Payne kertoi senaatin istunnossa keskiviikkona, että viranomaiset olivat hakeneet kaikkiaan kymmeneltä Dohasta lähtevältä lennolta naisia pakkotarkastuksiin tämän kuun alussa.

Tutkimusten syy oli lentokentältä löydetty vastasyntynyt vauva, joka oli hylätty kentän wc-tiloihin. Vauvan äitiä ei ole tavoitettu.

Aiemmin on kerrottu, että gynekologisten tutkimuksen kohteeksi olivat joutuneet täysi-ikäiset naiset, jotka olivat olleet odottamassa koneessa Qatar Airwaysin lentoa Sydneyyn.

Naiset ovat kuvailleet tutkimuksia häiritseviksi. Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan naiset palasivat tutkimusten jälkeen koneeseen järkyttyneinä ja osa myös itki.

Ministeri Payne kertoi saaneensa nyt tietoja, joiden mukaan pakkotarkastuksia varten oli haettu naisia kaikkiaan kymmeneltä Dohasta lähtevältä lennolta. Hän ei kertonut, mitkä olivat muiden lentojen määränpäät.

Payne on kutsunut tapahtumia "törkeän häiritseviksi, loukkaaviksi ja huolestuttaviksi" ja vaatinut Qatarilta selvitystä välikohtauksesta.

Qatar lupaa tutkia tapauksen

Varhain keskiviikkona Suomen aikaa Qatarin hallitus otti ensimmäistä kertaa julkisesti kantaa tapaukseen.

Se painotti, että ”kiireellisesti tehdyn päätöksen tavoitteena oli estää kamalan rikoksen tekijöitä pakenemasta.”

– Qatarin valtio pahoittelee, jos toiminta on aiheuttanut ahdistusta tai se on loukannut kenenkään matkustajan henkilökohtaisia vapauksia, ilmoitti hallitus verkkosivuillaan. (siirryt toiseen palveluun)

Qatarin emiiri Tamim bin Hamad Al-Thani lupasi, että tapauksesta tehdään kattava ja läpinäkyvä tutkinta.

Kansainvälisiin uutisotsikoihin noussut tapaus on kiusallinen Qatarille, joka on pyrkinyt kiillottamaan imagoaan ennen vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoja, joita se isännöi. Emiirikunta on kertonut panostaneensa naisten oikeuksiin ja sosiaalisiin ohjelmiin.

Qatarissa on voimassa tiukat islamilaiset lait, jotka rankaisevat ankarasti avioliiton ulkopuolella raskaaksi tulevia naisia.

Lue myös: