1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liito-orava

Sotkamon Palovaarassa sovitetaan yhteen hakkuut ja liito-oravat

Tavoitteena on, että vanhaan metsään rupeaisi kasvamaan uutta haapaa, jolloin liito-oravan elinolosuhteet jopa paranisivat.

liito-orava
Tanja Karpela työskentelee koiransa kanssa metsässä ja etsii liito-oravan hajua.
Liito-orava-LIFE-hankkeessa selvitetään myös aivan uutta kartoitustapaa: hajukoirien tarkkanenäisyyttä. Kuvituskuva.Paula Collin / Yle

Sotkamon Palovaarassa sovitetaan yhteen liito-oravan suojelua ja metsätaloutta. Metsähallitus aloittaa keskiviikkona 28. lokakuuta Palovaarassa hakkuut, joissa otetaan huomioon muun muassa liito-oravan ruokailualueet, kulkuyhteydet ja pesäpaikat.

Metsähallitus ja Suomen Luonnonsuojeluliitto inventoivat alueen viime kesänä. Kartoituksessa on käytetty myös aivan uutta tapaa: hajukoirien tarkkanenäisyyttä.

– Koirasta on hyötyä. Se merkkasi puita, joiden juurelta löytyi liito-oravan papanoita. Niitä on melko hankala löytää sammaleen seasta pelkästään ihmissilmin, sanoo Metsähallituksen Metsätalous Oy:n tiimiesimies Jussi Moilanen.

Käytännössä Palovaarassa poistetaan puuta neljältä pieneltä pienkasvatusalalta. Moilasen mukaan tavoitteena on, että aloille rupeaisi kasvamaan uutta haapaa, jolloin liito-oravan elinolosuhteet jopa paranisivat.

– Meidän ohjeistuksessa pienkasvatusala on maksimissaan 0,30 hehtaaria eli 30 aaria. Nyt tehtävät alat ovat 4–9 aaria, joten ne ovat hyvin pieniä. Vanhassa metsässä haapa ei pääse nousemaan, tai vaikka joku vesa tulisikin, yleensä hirvi tai jänis syö sen.

Palovaara on yksi vuonna 2018 käynnistyneen Liito-orava-LIFE -hankkeen kohteista, joissa on tarkoitus turvata liito-oravan elinolosuhteet ja löytää uusia metsänkäsittelytapoja. Kainuun kohteista Palovaara on ensimmäinen, missä suunnitellut toimenpiteet toteutetaan.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi