Porvoon mukaan sote-uudistus heikentäisi Porvoon, Sipoon ja Loviisan taloutta

Kuntaliiton laskelmien mukaan uudistus vahvistaisi Askolan, Myrskylän, Lapinjärven ja Pukkilan taloutta.

Poroon kaupungin mukaan sote-uudistuksen rahoitusmalli kohtelee eri tavoilla itäisen Uudenmaan kuntia ja veronmaksajia. Kuva: Elena Noeva

Porvoon kaupungin mukaan valmisteilla oleva sote-uudistus heikentäisi Porvoon, Sipoon ja Loviisan taloutta, sillä uudistuksen rahoitusmalli kohtelee eri tavoilla itäisen Uudenmaan kuntia ja veronmaksajia.

Uudistus heikentäisi tämänhetkisten laskelmien mukaan erityisesti Porvoon ja Sipoon, mutta myös Loviisan taloutta yhteensä noin 4,3 miljoonalla eurolla. Askolan, Myrskylän, Lapinjärven ja Pukkilan taloutta uudistus vahvistaisi sen sijaan yhteensä vajaalla 600 000 eurolla.

Alueen kunnilla olisi uudistuksen jälkeen vuositasolla yhteensä noin 3,7 miljoona euroa vähemmän käytössään, ilmenee Kuntaliiton Porvoolle tekemässä analyysistä.

– Porvoon kaupungin vuosibudjetti olisi alkuvaiheessa ainakin 2,9 miljoonaa euroa nykyistä heikompi, mikä lisäisi merkittävästi sopeutustarvetta kaupungille jäljelle jäävissä palveluissa, sanoo kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula kaupungin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Ujulan mukaanu uudistus heikentäisi myös Porvoon kasvu- ja investointikykyä, kun velat jäisivät, mutta verotulot puolittuisivat.

Kuntaliiton analyysi perustuu valtiovarainministeriön 13. lokakuuta päivittämiin laskelmiin, joissa uudistuksen enimmäismuutos on hallituksen linjauksen mukaisesti rajattu 60 euroon asukasta kohti. Ilman enimmäismuutoksen rajaamista Porvoon talous heikkenisi vuositasolla uudistuksen vuoksi 7,3 miljoonaa euroa.

Ujula: Hallitukselta vain kosmeettisia muutoksia

Ujula kritisoi, että hallitus näyttää tehneen kuntien lausuntojen perusteella lähinnä kosmeettisia muutoksia lakiesityksiin. Porvoon kaupungin syyskuussa antamassa lausunnossa korostettiin, että kuntapohjainen ratkaisu on tarkoituksenmukaisin tapa uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelut Uudellamaalla.

– Jos uudistus kuitenkin toteutetaan uuden hallinnollisen tason luomisella, tulee kaupunkien toiminta- ja investointikyky turvata. Nyt näin ei näytä käyvän, sanoo kaupunginjohtaja Ujula.

Itä-Uusimaan hyvinvointialueen rahoitus lisääntyisi valtiovarainministeriön laskelman mukaan noin 16 miljoonaa eurolla suhteessa alueen kuntien nykyisten sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen kustannusten summaan.

Ujulan mukaan Porvoossa on tällä hetkellä varsin hyvätasoiset sote-palvelut, ja ne tuotetaan tehokkaalla tavalla. Uudistuksessa hyvinvointialue saisi alkuvaiheessa lisää rahaa jo hyvin hoidettujen sote-palvelujen tuottamiseen.

– Kaupungille jäisi sen sijaan nykyistä selkeästi vähemmän rahaa muihin palveluihin, kuten kouluihin, vahaiskasvatukseen, kulttuuriin, liikuntaan sekä kaupunkiympäristön suunnittelun ja ylläpidon palveluihin. Joutuisimme ehkä myös korottamaan veroja, Ujula toteaa.

Rainio: Palkkojen muutoskustannuksia ei ole huomioitu

Porvoon rahoitusjohtaja Henrik Rainion mukaan rahoituslaskelmat kuvaavat vain yhden hetken tilannetta, eikä niissä ole huomioitu esimerkiksi palkkojen harmonisoinnista syntyviä muutoskustannuksia.

– Maan hallitus on itsekin arvioinut, että pysyvät muutoskustannukset ovat jopa 850 miljoonaa euroa vuositasolla. Jos tästä laskee Itä-Uudenmaan alueen osuuden, alkaa laskennallinen säästö olla kokonaan syöty, rahoitusjohtaja Rainio toteaa.

Rainio muistuttaa, että muutoksen jälkeen järjestelmä perustuu suoraan valtionrahoitukseen ja ministeriöiden vahvaan ohjaukseen.

– Valtio voi tulevaisuudessa leikata myös hyvinvointialueen rahoitusta ja edellyttää merkittäviä säästöjä, ja näin todennäköisesti yritetäänkin hallita kustannusten nousua, Rainio sanoo.

Lue myös: