Hyppää sisältöön

Tilastot sen todistavat: Suomalaiset tekivät viime vuotta innokkaammin ruskaretkiä Lappiin

Isoista matkailukeskuksista erityisesti Inari houkutteli aiempaa useamman suomalaisen vieraaksi.

Kuvassa ruskaturistien autoja Kolarin Äkäslompolossa. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Suomalaiset yöpyivät Lapin hotelleissa ja muissa majoitusliikkeissä syyskuussa enemmän kuin vuotta aiemmin. Kotimaisten rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat ruskaretkien aikaan seitsemän prosenttia edellisvuodesta. Suomalaisten yöpymisiä kirjattiin Lapin majoitusliikkeissä runsaat 191 000.

Isoista matkailukeskuksista erityisesti Inari houkutteli aiempaa useamman suomalaisen vieraaksi. Sen sijaan esimerkiksi Kittilässä, Kolarissa ja Rovaniemellä kotimaisia matkailijoita yöpyi viimevuotista vähemmän. Kovimmat, yli sadan prosentin kasvuprosentit majoittumisissa mitattiin Pellossa ja Ylitorniolla.

Moni suomalainen suuntasi syyskuussa Lappiin, sillä ulkomaille matkustaminen ei onnistunut matkustusrajoitusten vuoksi.

97 prosenttia suomalaisia

Suomalaisten osuus Lapin majoitusliikkeiden yöpymisistä oli syyskuussa 97 prosenttia, sillä ulkomaalaisia ei juuri Lapissa viime kuussa näkynyt koronatilanteen takia. Ulkomaalaisten vieraiden yöpymisiä oli vajaat 7000, mikä on peräti 80 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kun mukaan lasketaan suomalaisten ja ulkomaalaisten yöpymiset, syyskuu oli Lapissa kuutisen prosenttia viime vuoden syyskuuta heikompi majoittumisten määrässä. Syyskuu oli Lapin matkailuväelle elokuuta parempaa aikaa, sillä elokuussa yöpymisiä oli 23 prosenttia vuoden takaista vähemmän.

Koko maassa rekisteröityjä yöpymisiä oli syyskuussa liki kolmannes vuoden takaista vähemmän, yhteensä runsaat 1,2 miljoonaa. Esimerkiksi Helsingissä majoittumisten määrä romahti yli 70 prosenttia.

Tammi-syyskuussa Lapin rekisteröidyt yöpymiset olivat 25 prosenttia jäljessä viime vuoden vastaavaa aikaa. Koko maassa vähennystä viime vuoden tammi-syyskuuhun oli 36 prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen syyskuun majoitustilastoista, jotka julkaistiin keskiviikkona. Tilastot eivät kerro koko totuutta ruskaretkeläisten määrästä sillä niissä eivät näy kaikki majapaikat.

.
.