1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pirkanmaa

Uusia koronatartuntoja Pirkanmaalla viisi: jatkossa virukselle altistuneet voivat saada tekstiviestin

Tähän saakka kaikille altistuneille on soitettu henkilökohtaisesti, mutta jatkossa tietyissä tilanteissa puhelu voidaan korvata sähköisellä palvelulla.

Pirkanmaa
Taysin julkisivu.
Antti Eintola / Yle

Pirkanmaalla todettiin tiistaina viisi uutta koronatartuntaa. Yhteensä todettuja tapauksia on nyt 690.

Viidestä uudesta tapauksesta neljä oli jo valmiiksi karanteenissa. Eilen Pirkanmaalta tutkittiin 802 näytettä.

Jatkossa kaikille altistuneille ei enää soiteta, vaan isoja samassa tilanteessa altistuneita ryhmiä saatetaan tekstiviestillä ohjata sähköiseen asiointipalveluun, OmaTaysiin, jossa annetaan tarkat toimintaohjeet.

Tähän saakka kaikille altistuneille on soitettu henkilökohtaisesti, mikä on vienyt aikaa työlään jäljitystyön lisäksi.

– Yksi tartunnan saanut on voinut altistaa jopa useita kymmeniä henkilöitä, joten tämä on varsin aikaa vievää. Jos osan kontaktointi hoidetaan sähköisellä palvelulla, tehostaa se koko tartunnanjäljitysprosessia merkittävästi, kertoo infektiolääkäri Ville Kaila TAYSin tiedotteessa.

Kaila arvioi, että suurin osa altistuneista pystyy toimimaan tekstiviestin ohjaamalla tavalla.

– Jos arvioimme, että altistunut ei todennäköisesti käytä digipalveluja, olemme entiseen tapaan yhteydessä puhelimitse, emmekä siinä tapauksessa edes lähetä tekstiviestiä.

Mikäli altistunut ei ole vastannut OmaTaysissa 24 tunnin kuluessa, siinäkin tapauksessa Tays ottaa puhelimitse yhteyttä.

Tays lähettää tekstiviestinä tiedon karanteenista niille, jotka eivät asu samassa taloudessa kuin sairastunut, ja joiden voidaan olettaa pystyvän asioimaan sähköisesti suomenkielisessä palvelussa.. Karanteeniviestin saaminen ei tarkoita, että henkilö on saanut koronan, vaan että hän on ollut ollut samassa tilassa koronaan sairastuneen kanssa ja altistunut virukselle.

Karanteeniviesti ei ole sama asia kuin Koronavilkun hälytys.

Toimi näin, jos saat karanteeniviestin

Kirjaudu OmaTaysiin, ja avaa sieltä koronajäljityskysely, niin saat tarkemmat karanteeniohjeet. Päivitä yhteystietosi, jotta oman kuntasi karanteenipäätös saapuu sinulle oikeaan osoitteeseen. Tarvitset karanteenipäätöstä, mikäli aiot hakea Kelan tartuntapäivärahaa. Sinun ei tarvitse olla yhteydessä Taysiin, mutta jos sinulle tulee kysyttävää, näet yhteystiedot OmaTaysista.

Lue lisää:

Koronajäljityskyselyn vastaajan on pakko hyväksyä tietojen käyttö tieteelliseen tutkimukseen – TAYS: ei käytetä ilman erillistä tutkimuslupaa

Lue seuraavaksi