Hyppää sisältöön

Vastaamon toimitusjohtajaa Ville Tapiota vastaan nostettiin syyte 2019 – käytti luvatta turkulaisen lääkäriaseman nimeä mainoskampanjassa

Kun netinkäyttäjä haki turkulaista lääkäriasemaa, linkki vei Vastaamon sivuille. Syyteoikeus ehti kuitenkin vanhentua.

Vastaamon hallitus antoi potkut toimitusjohtajalleen Ville Tapiolle maanantaina. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Psykoterapiakeskus Vastaamon irtisanottu toimitusjohtaja Ville Tapio syyllistyi syyttäjän mukaan rikokseen vuonna 2017, koska hän käytti turkulaisen lääkäriaseman nimeä Vastaamon nettisivun hakusanamainonnassa.

Asiaa ei koskaan käsitelty oikeudessa, sillä syyttäjä peruutti asian syyteoikeuden vanhentumisen takia. Rikosoikeudellisesti Tapio on syytön tekoon, sillä syytettä ei koskaan käsitelty oikeudessa.

Alkuperäinen haastehakemus löytyy syyttäjänvirastosta. Sen mukaan syyttäjä nosti heinäkuussa 2019 Tapiota vastaan syytteen toiminimen loukkaamisesta, sillä Tapio oli käyttänyt Google Adwords -mainoskampanjassa Turun Perhelääkärit Oy:n nimeä.

Turkulaisfirman nimi vei Vastaamon sivulle

Kun netinkäyttäjä googlasi "turun perhelääkärit", tulokseksi tuli ensimmäisenä linkki, jonka otsikkona oli Turun Perhelääkärit. Linkki kuitenkin johti Vastaamon sivuille. Mitään perustetta tällaiselle ohjaukselle ei ollut.

Kysymyksessä on hakusanmainonta, jossa avainsanojen avulla ohjataan liikennettä halutulle sivulle. Vastaamolla ei kuitenkaan ollut oikeutta käyttää Turun Perhelääkärit Oy:n nimeä, joten teko täytti syyttäjän mukaan rikoksen tunnusmerkistön.

Syyttäjä nosti syytteen toiminimen loukkauksesta, sillä hänen näkemyksensä mukaan Ville Tapio oli loukannut Turun Perhelääkärit Oy:n oikeutta omaan toiminimeensä.

Turkulaisyritys oli rekisteröinyt toiminimensä aputoiminimeksi jo vuonna 2012. Päätoiminimenä se oli marraskuusta 2016 alkaen.

Vastaamo käytti muidenkin nimiä

Riidatonta haastehakemuksen mukaan oli, että Tapio aloitti Adwords mainoskampanjan syksyllä 2015 ja lisäsi mainoskampanjaan avainsanan "Turun Perhelääkärit". Se pysyi avainsanana 21. elokuuta 2017 saakka.

Haastehakemuksen mukaan Vastaamo käytti mainoskampanjassaan myös muidenkin kilpailijoidensa toiminimiin sekoitettavissa olevia nimiä.

Haastehakemuksen perusteella asiassa oli riidatonta se, että Tapio oli Vastaamon toimitusjohtajana Google Adwords -mainonnan yhteyshenkilö ja hyväksyi "Turun Perhelääkärit" -avainsanan kirjaamisen mainoskampanjaan.

Yle ei ole tavoittanut Ville Tapiota kommentoimaan asiaa. Yle julkaisee Tapion nimen vanhentuneen rikosepäilyn yhteydessä aiheen poikkeuksellisen suuren yhteiskunnallisen merkittävyyden takia.

Korjaus 28.10.2020 klo 14.08: Hakusanaoptimointi korjattu termillä hakusanamainonta.

Päivitys 29.10.2020 klo 8.36: Päivitetty juttuun tieto, että googlauksen jälkeen hakutuloksissa näkyi linkki "Turun Perhelääkärit", joka kuitenkin johti Vastaamon sivuille.

Lue myös: